maandag 29 december 2008

ZELF WIJNMAKEN !

Beste bloglezers,

ben er een aantal dagen uitgeweest wegens computercrash ! In de rankings is " vineyards on the move "terug naar niemandsland ! Werk aan de winkel dus !
Hier ben ik terug voor de totale actie !
Vanaf nu terug "hotnews" over zelf wijn maken en alle mogelijke informatie over wijngaarden in de noordelijke gebieden. Ja, het kan, druiven kweken in landen als België, Nederland, Engeland en het noorden van Duitsland. Toch één positief punt van de opwarming van de aarde !
See you tomorrow !

donderdag 25 december 2008

ZELF WIJN MAKEN ? Glühwein

Glühwein (letterlijk: gloeiwijn) is een alcoholische drank, die in het midden van Europa vooral in de periode vlak voor de kerstmis wordt gedronken. Om Glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70°C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37°C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel kant en klare Glühwein ook verkocht wordt met een percentage van 8,5.
Industrieel geproduceerde Glühwein wordt vaak van massawijnen van lage kwaliteit vervaardigd en dan zeer sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit van de gebruikte wijnen te maskeren. Dit soort Glühwein wordt vaak goedkoop in grote flessen aangeboden. Glühwein die van betere kwaliteit is, wordt van betere wijnsoorten gemaakt, bijvoorbeeld van wijn uit de
Rhônevallei en wordt minder sterk gezoet.
Traditioneel wordt Glühwein gedronken op de Duitse
Weihnachtsmarkt, meestal uit een (min of meer) kunstvol gedecoreerde mok met vermelding van het jaar en de plaats van de kerstmarkt, waarvoor een statiegeld van rond de 2 a 3 Euro betaald wordt. Het is gebruikelijk (en uitdrukkelijk de bedoeling) als bezoeker van de Weihnachtsmarkt een van deze mokken als souvenir mee naar huis te nemen. Uitzonderingen hierop bieden soms kleine en minder comerciële markten, waar echter ook geen mokken met plaatsnaam en jaargetal grootschalig gefabriceerd en uitgegeven worden.
Glühwein wordt in Nederland ook met
Sinterklaas gedronken en heet dan Bisschopswijn. Met dien verstande dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citroen. Overigens komt de benaming Gloeiwijn ook steeds vaker voor. ( Bron : Wikipedia )
Hier volgt een lekker recept, dat je zowel met zelfgemaakte wijn, als met aangekochte wijn kan maken :
Ingredienten
- 1 hele citroen
- 4 kruidnagels
- 1 fles rode wijn
- Een stukje pijpkaneel
- 8 suikerklontjes
Bereidingswijze :

Borstel de citroen (neem hiervoor ongespoten biocitroenen )schoon. Steek er de kruidnagels in. Verwarm ( tot maximum 70 °C ) de rode wijn. Laat de wijn 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje trekken met de kruidnagel-citroen en een stuk pijpkaneel. Verwijder de specerijen en voeg de suiker toe. Serveer de warme wijn heet, in hittebestendige glazen. Smakelijk !!

zondag 21 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - INDELING - KELDERWIJN


Kelderwijn is een bewaarwijn die rustig enkele jaren kan kelderen. Het alcoholgehalte ligt tussen de 11 en 13 vol %. Bijna alle vruchtensoorten komen hiervoor in aanmerking. De gisting, op voorwaarde dat de regels van het zelf wijn maken worden in acht genomen, verloopt vlot en neveninfecties zijn praktisch uitgesloten. Dit is het type wijn waarmee de beginnende amateur-wijnmaker bij het zelf wijn maken het minste risico's loopt.

zaterdag 20 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - INDELING - LANDWIJN

Indeling van de wijnen voor de amateur-wijnmaker :
Om de gisting te kunnen leiden en het zelf wijn maken te beheersen, is het gemakkelijk om een bepaalde indeling van de vruchtenwijnen voorop te stellen.

Deze indeling is voor de amateur-wijnmaker van belang, zodat hij of zij bij het zelf wijn maken en het in gisting brengen van de most rekening moet houden met verschillende factoren in functie van het soort wijn dat hij of zij wil bekomen.

Landwijn : Een landwijn is een vruchtenwijn met een alcoholgehalte van 7 tot 9 vol %. In theorie is een landwijn een vergiste most zonder toevoeging van water of suiker. Soms kan een weinig suiker toegevoegd worden om het alcoholgehalte lichtjes te verhogen. Landwijn is door zijn samenstelling één van de meest gezonde dranken in een natuurlijke voeding. Als vruchten komen hierbij in aanmerking : appels, een mengeling van appels en peren, rabarber en peren, en kruisbessen. Kruisbessenwijn of kroetsjelewien was in de streek van het Maasland, jaren geleden een gekende landwijn. Het bewaren van landwijn stelt soms problemen door het lage alcoholgehalte. Landwijn die in het najaar werd vergist, wordt best voor de nieuwe oogst verbruikt. Landwijn was vroeger de huisdrank bij uitstek. Men zou bij het zelf wijn maken, het gebruik en bereiden van landwijn terug in ere moeten herstellen.

Een dankbare opdracht, die iedere amateur-wijnmaker met plezier kan uitvoeren.

vrijdag 19 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - ACCIJNS EN HOBBY

Van een mede wijnbouwer kreeg ik te horen dat hij door de Douane was gebeld met het verzoek 50 Euro accijns te betalen voor de geschatte hoeveelheid van 100 liter wijn. Nog nooit had hij een fles wijn verkocht en was dat tot op heden ook niet van plan geweest. Na veel speurwerk heb ik in diverse richtlijnen het volgende gevonden. Als amateur mag je, zonder dat je accijnsplichtig bent, bier brouwen en (mousserende en gewone) wijn maken van druiven en van andere vruchten, op voorwaarde dat je die wijn of het bier zelf, of met familie en vrienden in de eigen huiselijke kring, drinkt.
In de Richtlijn 92/83/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijns op alcohol en alcoholhoudende dranken, leest men:
Artikel 6, 10 en 14
Onverminderd de voorwaarden die zij vaststellen met het oog op de eenvoudige toepassing van de vrijstelling, mogen de Lid-Staten vrijstelling van accijns verlenen voor bier dat door een particulier is geproduceerd en dat door de producent, de leden van zijn gezin of zijn gasten wordt geconsumeerd, mits hier geen verkoop mee gemoeid is.
In de Richtlijn 92/12/EEG betreffende de algemene regeling voor accijnsproducten, het voorhanden hebben en het verkeer daarvan en de controles daarop, leest men:
2.3.4. Alcoholhoudende dranken
Het merendeel van de transacties, zowel commerciële als particuliere, in het kader van de regeling veraccijnsde producten zijn intracommunautaire bewegingen van reeds tot verbruik uitgeslagen alcoholhoudende dranken. De sector van de alcoholhoudende dranken onderscheidt zich bovendien van de twee andere sectoren door de volgende
kenmerken:
– de productie is gespreid over een groot aantal producenten– het productenassortiment is zeer ruim– de producten hebben een sterk geografisch karakter (typisch regionale producten, gecontroleerde benamingen van oorsprong, enz.).
De bovengenoemde kenmerken verklaren waarom er een grote vraag kan bestaan naar producten met specifieke kenmerken die zich niet in alle gevallen onder de regeling belastingentrepots bevinden. De lage belastingtarieven in bepaalde lidstaten (bijvoorbeeld het nultarief voor wijn), in samenhang met het feit dat deze alcoholhoudende dranken door een groot deel van de bevolking worden geconsumeerd, verklaren de talrijke zowel legale als illegale intracommunautaire bewegingen van deze dranken voor particuliere doeleinden.

ZELF WIJN MAKEN - VRUCHTENWIJN

VRUCHTENWIJN :
Vruchtenwijn is een alcoholische drank die bekomen wordt door het vergisten van het sap van een bepaalde vrucht of van een mengsel van verschillende vruchten of vruchtensappen. Om tot aan aanvaardbaar product te komen, moet bijna altijd de samenstelling van de most gecorrigeerd en verbeterd worden door toevoegingen.
Deze toevoegingen zijn dezelfde als deze gebruikt bij de professionele wijnbereiding en welke zijn toegelaten door de officiele instanties van de wijnproducerende landen.
De vruchten die in aanmerking komen voor het zelf wijn maken zijn zeer divers en uiteenlopend. De vruchten die het meest gebruikt worden zijn druiven, appels, peren, kersen, trosbessen, kruisbessen, pruimen en rabarberstengels. Vruchten die iets minder gebruikt worden, maar daarom niet minder geschikt zijn voor het zelf wijn maken, zijn aardbeien, bosbessen, braambessen, vlierbessen en rozebottels. Heel apart van smaak en meestal gemengd met andere vruchten is de wijn van kweeperen, mispels, lijsterbessen, vogelkers en sleedoornpruimen.
De alcoholische gisting is in alle landen aan strenge reglementeringen onderworpen.
Meer kan je hierover lezen in de blog van morgen.

ZELF WIJN MAKEN - Toevoegingen !


Het toevoegen van suiker aan de most om het alcoholgehalte in de wijn te verhogen is één van de toevoegingen die wettelijk zijn toegelaten. Deze bewerking wordt in jaren van slechte weersomstandigheden in de wijnproducerende landen ook toegelaten en wordt chaptaliseren genoemd.

Andere bewerkingen zijn : het aanzuren van de wijn met citroenzuur en wijnsteenzuur, het ontzuren van de wijn met calciumcarbonaat of het toevoegen van looistoffen.

Als amateur-wijnmaker kan men kleinschalig werken. Dit heeft als voordeel dat men het gebruik van toevoegingen tot een strikt minimum kan beperken of zelfs helemaal weglaten. Hoe dit kan, komt nog later aan bod. Zo kan de amateur-wijnmaker bij het zelf wijn maken op de meest natuurlijke manier zijn wijn laten vergisten.

donderdag 18 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - Algemene begrippen !


Hier volgen enkele definities i.v.m. zelf wijn maken :




Oenologie : oenologie is de leer van de wijn en de wijnbouw en alles wat daarmee verband houdt. Men spreekt ook van wijnkunde.




Most : most is niet gegist vruchtensap. In de oenologie worden de termen sap en most willekeurig naast elkaar gebruikt. Voor de amateur-wijnmaker hebben ze een zelfde betekenis. Most is dus het kant en klare basisproduct voor het zelf wijn maken !




Wijn : wijn is het product dat bekomen wordt na de alcoholische gisting van het sap van druiven, zonder toevoeging van water, suiker of enig ander product. Deze strenge definitie opgelegd door de eetwareninspectie van de meeste wijnproducerende landen is vandaag de dag niet langer houdbaar. Bepaalde bewerkingen en toevoegingen zijn niet aleen wettelijk toegelaten ( ook voor biowijn ), maar tevens noodzakelijk om een degelijk kwaliteitsproduct te bekomen.

woensdag 17 december 2008

BASISPRINCIPES ZELF WIJN MAKEN !


Bepaalde vruchten zijn met hun samenstelling door de natuur voorbestemd om wijn te worden. Deze vruchten naar oude ambachtelijke methoden, met respect voor de natuur en gezondheid omzetten tot wijn, moet altijd het hoofdoel zijn bij het zelf wijn maken. De amateur-wijnmaker verwerkt het liefst druiven, omdat deze hiervoor het meest geschikt zijn. Tot voor enkel decennia, was de amateur-wijnmaker in onze contreien, beperkt tot het gebruik van pitvruchten, bessen en appels en peren, naast gedroogde vruchten, groenten en kruiden.

Door de opwarming van de aarde, kan elke amateur-wijnmaker, nu druiven telen in zijn eigen tuin. Door de huidige klimaatverschijnselen, kunnen deze druiven perfect gebruikt worden voor het zelf wijn maken. De liefhebber kan nog steeds perfect zijn bessenwijntje laten gisten of zijn eigen cider brouwen. Het is een uitdaging om op termijn mengsels te maken met echte druivenmost om zo misschien de meest sublieme combinaties te bekomen.

dinsdag 16 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - ALCOHOLISCHE GISTING


Wat men doorgaans onder zelf wijnmaken verstaat is gemakkelijk te omschrijven.
De alcoholische gisting is het eerste middel dat de mens van de natuur gekregen en ervaren heeft als een bewaarvorm voor vruchten en vruchtensap. Bij de alcoholische gisting worden de suikers uit de vruchten en het vruchtensap omgezet tot koolzuurgas en alcohol. Bij het broodbakken is het aandeel van het koolzuurgas van belang om smaak, volume en luchtigheid in het deeg te creëren. Bij het bierbrouwen en het zelf wijnmaken is de alcoholische gisting van belang. Voor elke toepassing bestaan een specifieke gisting met specifieke soorten gist. Voor het broodbakken bestaat maar één soort gist, die wordt geproduceerd in gespecialiseerde bedrijven.
Er bestaat naast de verse gist ook een gevriesdroogde vorm, die een langere houdbaarheid heeft.
Voor het zelf wijnmaken bestaan honderden soorten gist. Volgens de soort wijn die men wil maken kan men kiezen uit bvb. Bourgogne, Bordeaux, Champagne en nog vele andere honderden soorten. (wordt vervolgd)

maandag 15 december 2008

ZELF WIJN MAKEN EN GEZONDHEID !

Beste vrienden wijnmakers en andere wijnfanaten,

Er zijn liefhebbers van wie de ouders of grootouders zelf wijn maakten en die dit zelf ook eens willen proberen. Doordat zij dit in hun jeugd zagen doen, wordt de drempel om het zelf te doen sterk verlaagd. Wellicht is er ook nog wel een vleugje romantiek aanwezig en wat nostalgie naar het verleden.
Andere amateurwijnmakers zijn dan weer meer begaan met hun voeding en gezondheid.
Wijn heeft de naam een product te zijn waarbij heel wat met chemische producten wordt gegoocheld. Meer en meer wil men doelbewust weten wat men eet en drinkt. De enige manier is dan zoveel mogelijk de grondstoffen voor wat men eet en drinkt zelf te kweken.
Voor anderen weer is het zelf wijn maken een vorm van creatieve vrijetijdsbesteding. Bezig zijn van vrucht tot wijn vraagt creativiteit en is een ontspannende activiteit waarin heel de familie betrokken kan worden. Velen zien er, maar zeer weinig uitsluitend, een financieel gewin in om zelf aan wijnmakerij te doen. En dat is natuurlijk een niet te onderschatten realiteit.

dinsdag 9 december 2008

RECEPT VOOR NOTENPORTO !


Beste vrienden,


zoals beloofd het recept van de lekkerste porto


Ingrediënten:
7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn ( je mag ook alleen rode wijn gebruiken )
½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l
Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. (opgelet voor bruine vlekken vingers)
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de portwijn nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.
TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak of ergens een nieuwe ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet. Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen te trekken, kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken. Nadien kan in deze flessen de porto bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

Zo dat was het dan. Experimenteren met gedroogde noten kan, laat mij het resultaat maar weten. Let vooral op ee onberispelijke hygiene, maar gebruik enkel heet water en zeker geen detergenten.

Plaats gerust een reactie in deze blog en kom regelmatig terug, want er worden bijna dagelijks spannende en interessante berichten geplaatst. Vragen kan je gerust in een reactie op één van mijn berichten, je krijg steevast een antwoord.

Smakelijk en veel plezier met het maken van deze notenporto.

maandag 8 december 2008

Zelf porto maken ?

Ja natuurlijk, dat kan ! Met halfrijpe okkernoten en wijn maak je de lekkerste portwijn. Gisteren gaf ik een workshop voor mijn vrienden van Lets Gent. Het succes was overdonderend. Ik had nooit gedacht dat de interesse zo groot ging zijn. Blijkbaar was mijn brouwsel bijzonder lekker, want de glaasjes gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Op algemene aanvraag plaats ik het recept en de werkwijze op deze blog, maar daar moet je nog even geduld voor hebben.



Tot morgen,



Peter

zaterdag 6 december 2008

"Zelf wijn maken" DE GESCHIEDENIS.

Door de eeuwen heen is het "zelf wijn maken" vergroeid tot een huisambacht. Net zoals brood bakken, zuurkool en azijn bereiden, kaas maken en bierbrouwen is "zelf wijn maken" een boeiende hobby.
In het jaar 1554 verscheen het eerste kruidenboek van Rembert Dodoens. In dit boek geeft Dodoens reeds beschrijvingen voor het bekomen van aelbeziënwijn, appelcider en druivenwijn.
In 1597 verscheen er van de hand vanTheodorum Clutium een handboek over bijenteelt.
Ook deze auteur beschrijft uitgebreid over het "zelf wijn maken", met name het maken van mede en honingwijn. Door overlevering en traditie heeft het huisambacht "zelf wijn maken", de eeuwen getrotseerd met nabloei tijdens de oorlogsjaren van 1940-1945.
Tijdens de gouden jaren zestig toen druivenwijn van steeds betere kwaliteit op de markt kwam, was er een verminderde interesse. Toch is een kleine kern, verdoken in de kleinschaligheid van een dorp of de naamloosheid van de grootstad blijven "zelf wijn maken". Men kan gerust stellen dat, wie zelf wijn maakt, niets anders doet wat onze voorouders al eeuwenlang hebben gedaan.
"Zelf wijn maken" van vruchten uit de tuin of boomgaard, of van wilde vruchten uit de natuur is geen moderne hobby. "Zelf wijn maken" is een oud en eerbiedwaardig huisambacht. De beweegredenen van elke nieuwe generatie om het "zelf wijn maken "steeds weer opnieuw aan te leren zijn menigvuldig. Steeds opnieuw wordt het huisambacht "zelf wijn maken" aangeleerd en beoefend. Steeds meer mensen beginnen thuis zelf wijn te maken.


vrijdag 5 december 2008

ZELF WIJN MAKEN ?



Zelf wijn en vruchtenwijn maken klinkt misschien wat vreemd, maar toch gebeurt het regelmatig. Eigenlijk gebeurt het al jaren en is het niets nieuws. Ik doe het zelf al meer dan dertig jaar.

Het is een boeiende hobby, die iedereen kan aanleren en waarvan je snel de resultaten ziet.

Onze verre voorouders waren al fervente amateur-wijnmakers. Van wie zouden wij het anders wel geleerd hebben. Van al de wilde vruchten, die zij in de bossen vonden, hebben zij na de jacht en de visvangst, hun wijn laten gisten. Meer nog deze zelfgemaakte wijn was onderdeel van hun dagelijkse voeding en maakte deel uit van hun vast voedingspatroon. Het zijn dus niet de Romeinen die de druif en de wijn naar onze streken brachten. Ze hebben hier in onze contreien wellicht geleerd hoe ze de wilde druif tot wijndruif konden cultiveren

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter