woensdag 11 maart 2009

ZELF WIJNMAKEN TEN TOP !

Wijngaard blijft zekere belegging

Terwijl de aandelenmarkten en de de vastgoedprijzen overal ter wereld zijn ingestort is het globale verbruik van prestigieuze wijnen steeds verder gegroeid, vooral door toedoen van de nouveau riche in China en Rusland. En hoewel de prijs voor de betere categorieën wijn sinds 2001 is verdrievoudigd, lijken ook rijke mensen nu stilaan wat gas terug te nemen, vooral waar het de aankoop van luxeproducten betreft.
Maar net nu komt Société Générale's private banking-poot met een team dat mensen adviseert bij het lokaliseren van Franse wijngaarden waar druiven voor topwijnen worden geteelt. ‘
Je moet niet rekenen op snelle winst,' zegt Patrick Follea, die aan het hoofd van de divisie staat. ‘Een wijngaard heeft een rendement van om en bij de 3%, het is dus eerder een plaats om je geld weg te zetten en het stilaan te laten groeien.'
Wie al zijn wijn niet verkocht krijgt, kan nog steeds van het landschap genieten terwijl ie zijn winst opdrinkt.
[Gebaseerd op: Monocle]

maandag 9 maart 2009

PROFESSIONEEL ZELF WIJN MAKEN EN EEN PRIJS WINNEN !

Overgenomen van De Standaard online, mooi artikel, hoe je passie een beloning krijgt :

Bruisende Schorpion is beste Belgische wijn
maandag 09 maart 2009

VLIERMAAL - De Professionele Vlaamse Sommeliers vzw heeft gisteren de Schorpion Zwart Brut Bruisend uit Vliermaal verkozen tot de beste Belgische wijn van 2009. De wijn van Wilfried Schorpion kreeg twee punten meer dan de nummers twee en drie, de Meerdael Chardonnay en de Uylenberger Regent 2007 die 88 punten kregen. Het was de vierde keer dat de Professionele Vlaamse Sommeliers de verkiezing van beste Belgische wijn organiseerde. En al voor de tweede keer viel een Limburgse wijn in de prijzen.
Voor Hasselaar Wilfried Schorpion, die een wijngaard van twee hectare (bijna 7.000 stokken) op een zuiderhelling in Vliermaal (Kortessem) heeft, kwam de prijs enigszins onverwacht. 'Het is de eerste keer dat ik met mijn wijnen een prijs win', zegt Wilfried Schorpion. 'We maken alleen mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle. Dat wil zeggen dat de tweede gisting zich, net als bij champagne, in de fles plaatsvindt.' Wilfried Schorpion bewerkt in Vliermaal druiven die hij twee derde gebruikt voor de chardonnay en de rest voor pinot blanc en pinot noir. Jaarlijks produceert hij twaalfduizend flessen. Schorpion maakte eerder al fruitwijn van appelen, kersen, berkensap, enzovoort. 'Toen mijn broer Robrecht in Vliermaal een stuk bouwgrond kocht, mocht ik op een braakliggend stuk enkele druivenrijen planten. De wijn daarvan viel zodanig in de smaak, dat we de jaren erna telkens kleine stukjes hebben bijgeplant', zegt Schorpion.

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter