maandag 18 mei 2009

ZELF WIJNMAKEN ! Op naar de ultieme homemade port !


Zelf porto maken in 360 dagen !


Hoe we zelf lekkere notenporto kunnen maken legde ik reeds uit in één van mijn vorige postings. Ik gaf jullie zelfs een 2de variante op dit thema. Wat ik in de komende maanden wil doen is het volgende: vertrekkende van dezelfde witte en rode wijnen een portwijn maken. Hierbij zal ik verschillende methodes gebruiken. De testen zal ik steeds in deze blog beschrijven, zodat jullie dit uitgebreid kunnen meevolgen.

Begin juli ga ik op studiereis naar Oxford, enerzijds om een seminarie over wijnmaken in onze contreien mee te volgen en anderzijds om er in de buurt enkele wijngaarden te bezoeken. Ik ben namelijk op zoek naar een vaste leverancier van druivenconcentraat, die mij op regelmatige basis een constante kwaliteit kan garanderen.


Tot binnenkort,

vrijdag 1 mei 2009

ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK ! VERVOLG CITROENWIJN !


Citroenwijn, een goeie drie weken later !


Ons citroenwijntje giste rustig verder de voorbije 10 dagen na de eerste overheveling. Het is nog niet volledig uitgegist, normaal zou ik nog een weekje wachten, maar omdat ik deze wijn snel klaar wil hebben en ik bovendien vandaag er de tijd voor heb, deed ik een tweede overheveling. Het gevormde bezinksel (+/- 1,5 cm ) werd opnieuw gescheiden van de wijn. Dit is belangrijk om negatieve smaakoverdracht te voorkomen. Ik voegde eveneens een klein mespuntje sulfiet toe om de klaring verder te bevorderen. Door de zeer kleine hoeveelheid zal het sulfiet uit de klare wijn volledig verdwenen zijn.

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter