maandag 29 december 2008
ZELF WIJNMAKEN !
ben er een aantal dagen uitgeweest wegens computercrash ! In de rankings is " vineyards on the move "terug naar niemandsland ! Werk aan de winkel dus !
Hier ben ik terug voor de totale actie !
Vanaf nu terug "hotnews" over zelf wijn maken en alle mogelijke informatie over wijngaarden in de noordelijke gebieden. Ja, het kan, druiven kweken in landen als België, Nederland, Engeland en het noorden van Duitsland. Toch één positief punt van de opwarming van de aarde !
See you tomorrow !
donderdag 25 december 2008
ZELF WIJN MAKEN ? Glühwein
Industrieel geproduceerde Glühwein wordt vaak van massawijnen van lage kwaliteit vervaardigd en dan zeer sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit van de gebruikte wijnen te maskeren. Dit soort Glühwein wordt vaak goedkoop in grote flessen aangeboden. Glühwein die van betere kwaliteit is, wordt van betere wijnsoorten gemaakt, bijvoorbeeld van wijn uit de Rhônevallei en wordt minder sterk gezoet.
Traditioneel wordt Glühwein gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt, meestal uit een (min of meer) kunstvol gedecoreerde mok met vermelding van het jaar en de plaats van de kerstmarkt, waarvoor een statiegeld van rond de 2 a 3 Euro betaald wordt. Het is gebruikelijk (en uitdrukkelijk de bedoeling) als bezoeker van de Weihnachtsmarkt een van deze mokken als souvenir mee naar huis te nemen. Uitzonderingen hierop bieden soms kleine en minder comerciële markten, waar echter ook geen mokken met plaatsnaam en jaargetal grootschalig gefabriceerd en uitgegeven worden.
Glühwein wordt in Nederland ook met Sinterklaas gedronken en heet dan Bisschopswijn. Met dien verstande dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citroen. Overigens komt de benaming Gloeiwijn ook steeds vaker voor. ( Bron : Wikipedia )
Hier volgt een lekker recept, dat je zowel met zelfgemaakte wijn, als met aangekochte wijn kan maken :
Ingredienten
- 1 hele citroen
- 4 kruidnagels
- 1 fles rode wijn
- Een stukje pijpkaneel
- 8 suikerklontjes
Bereidingswijze :
Borstel de citroen (neem hiervoor ongespoten biocitroenen )schoon. Steek er de kruidnagels in. Verwarm ( tot maximum 70 °C ) de rode wijn. Laat de wijn 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje trekken met de kruidnagel-citroen en een stuk pijpkaneel. Verwijder de specerijen en voeg de suiker toe. Serveer de warme wijn heet, in hittebestendige glazen. Smakelijk !!
zondag 21 december 2008
ZELF WIJN MAKEN - INDELING - KELDERWIJN

zaterdag 20 december 2008
ZELF WIJN MAKEN - INDELING - LANDWIJN

vrijdag 19 december 2008
ZELF WIJN MAKEN - ACCIJNS EN HOBBY
In de Richtlijn 92/83/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijns op alcohol en alcoholhoudende dranken, leest men:
Artikel 6, 10 en 14
Onverminderd de voorwaarden die zij vaststellen met het oog op de eenvoudige toepassing van de vrijstelling, mogen de Lid-Staten vrijstelling van accijns verlenen voor bier dat door een particulier is geproduceerd en dat door de producent, de leden van zijn gezin of zijn gasten wordt geconsumeerd, mits hier geen verkoop mee gemoeid is.
In de Richtlijn 92/12/EEG betreffende de algemene regeling voor accijnsproducten, het voorhanden hebben en het verkeer daarvan en de controles daarop, leest men:
2.3.4. Alcoholhoudende dranken
Het merendeel van de transacties, zowel commerciële als particuliere, in het kader van de regeling veraccijnsde producten zijn intracommunautaire bewegingen van reeds tot verbruik uitgeslagen alcoholhoudende dranken. De sector van de alcoholhoudende dranken onderscheidt zich bovendien van de twee andere sectoren door de volgende
kenmerken:
– de productie is gespreid over een groot aantal producenten– het productenassortiment is zeer ruim– de producten hebben een sterk geografisch karakter (typisch regionale producten, gecontroleerde benamingen van oorsprong, enz.).
De bovengenoemde kenmerken verklaren waarom er een grote vraag kan bestaan naar producten met specifieke kenmerken die zich niet in alle gevallen onder de regeling belastingentrepots bevinden. De lage belastingtarieven in bepaalde lidstaten (bijvoorbeeld het nultarief voor wijn), in samenhang met het feit dat deze alcoholhoudende dranken door een groot deel van de bevolking worden geconsumeerd, verklaren de talrijke zowel legale als illegale intracommunautaire bewegingen van deze dranken voor particuliere doeleinden.
ZELF WIJN MAKEN - VRUCHTENWIJN

Deze toevoegingen zijn dezelfde als deze gebruikt bij de professionele wijnbereiding en welke zijn toegelaten door de officiele instanties van de wijnproducerende landen.
De vruchten die in aanmerking komen voor het zelf wijn maken zijn zeer divers en uiteenlopend. De vruchten die het meest gebruikt worden zijn druiven, appels, peren, kersen, trosbessen, kruisbessen, pruimen en rabarberstengels. Vruchten die iets minder gebruikt worden, maar daarom niet minder geschikt zijn voor het zelf wijn maken, zijn aardbeien, bosbessen, braambessen, vlierbessen en rozebottels. Heel apart van smaak en meestal gemengd met andere vruchten is de wijn van kweeperen, mispels, lijsterbessen, vogelkers en sleedoornpruimen.
De alcoholische gisting is in alle landen aan strenge reglementeringen onderworpen.
Meer kan je hierover lezen in de blog van morgen.
ZELF WIJN MAKEN - Toevoegingen !

donderdag 18 december 2008
ZELF WIJN MAKEN - Algemene begrippen !

woensdag 17 december 2008
BASISPRINCIPES ZELF WIJN MAKEN !

dinsdag 16 december 2008
ZELF WIJN MAKEN - ALCOHOLISCHE GISTING

De alcoholische gisting is het eerste middel dat de mens van de natuur gekregen en ervaren heeft als een bewaarvorm voor vruchten en vruchtensap. Bij de alcoholische gisting worden de suikers uit de vruchten en het vruchtensap omgezet tot koolzuurgas en alcohol. Bij het broodbakken is het aandeel van het koolzuurgas van belang om smaak, volume en luchtigheid in het deeg te creëren. Bij het bierbrouwen en het zelf wijnmaken is de alcoholische gisting van belang. Voor elke toepassing bestaan een specifieke gisting met specifieke soorten gist. Voor het broodbakken bestaat maar één soort gist, die wordt geproduceerd in gespecialiseerde bedrijven.
Er bestaat naast de verse gist ook een gevriesdroogde vorm, die een langere houdbaarheid heeft.
Voor het zelf wijnmaken bestaan honderden soorten gist. Volgens de soort wijn die men wil maken kan men kiezen uit bvb. Bourgogne, Bordeaux, Champagne en nog vele andere honderden soorten. (wordt vervolgd)
maandag 15 december 2008
ZELF WIJN MAKEN EN GEZONDHEID !
Er zijn liefhebbers van wie de ouders of grootouders zelf wijn maakten en die dit zelf ook eens willen proberen. Doordat zij dit in hun jeugd zagen doen, wordt de drempel om het zelf te doen sterk verlaagd. Wellicht is er ook nog wel een vleugje romantiek aanwezig en wat nostalgie naar het verleden.
Andere amateurwijnmakers zijn dan weer meer begaan met hun voeding en gezondheid.
Wijn heeft de naam een product te zijn waarbij heel wat met chemische producten wordt gegoocheld. Meer en meer wil men doelbewust weten wat men eet en drinkt. De enige manier is dan zoveel mogelijk de grondstoffen voor wat men eet en drinkt zelf te kweken.
Voor anderen weer is het zelf wijn maken een vorm van creatieve vrijetijdsbesteding. Bezig zijn van vrucht tot wijn vraagt creativiteit en is een ontspannende activiteit waarin heel de familie betrokken kan worden. Velen zien er, maar zeer weinig uitsluitend, een financieel gewin in om zelf aan wijnmakerij te doen. En dat is natuurlijk een niet te onderschatten realiteit.
dinsdag 9 december 2008
RECEPT VOOR NOTENPORTO !

7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn ( je mag ook alleen rode wijn gebruiken )
½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l
Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. (opgelet voor bruine vlekken vingers)
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de portwijn nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.
TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak of ergens een nieuwe ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet. Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen te trekken, kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken. Nadien kan in deze flessen de porto bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !
maandag 8 december 2008
Zelf porto maken ?
Op algemene aanvraag plaats ik het recept en de werkwijze op deze blog, maar daar moet je nog even geduld voor hebben.
Tot morgen,
Peter
zaterdag 6 december 2008
"Zelf wijn maken" DE GESCHIEDENIS.

vrijdag 5 december 2008
ZELF WIJN MAKEN ?

Zelf wijn en vruchtenwijn maken klinkt misschien wat vreemd, maar toch gebeurt het regelmatig. Eigenlijk gebeurt het al jaren en is het niets nieuws. Ik doe het zelf al meer dan dertig jaar.
Het is een boeiende hobby, die iedereen kan aanleren en waarvan je snel de resultaten ziet.
Onze verre voorouders waren al fervente amateur-wijnmakers. Van wie zouden wij het anders wel geleerd hebben. Van al de wilde vruchten, die zij in de bossen vonden, hebben zij na de jacht en de visvangst, hun wijn laten gisten. Meer nog deze zelfgemaakte wijn was onderdeel van hun dagelijkse voeding en maakte deel uit van hun vast voedingspatroon. Het zijn dus niet de Romeinen die de druif en de wijn naar onze streken brachten. Ze hebben hier in onze contreien wellicht geleerd hoe ze de wilde druif tot wijndruif konden cultiveren
WINEMAKING EQUIPMENT

Ask Peter