donderdag 27 augustus 2009

ZELF WIJN MAKEN - TIPS & TRICS


Als het klimaat en de grond niet speciaal zijn, wat maakt een goede wijn dan zo uniek. Belangrijk zijn allerlei (soms kleinere) zaken, die de ene wijnbouwer toepast en de andere niet.
In goede wijngaarden wordt de bodem tussen twee rijen wijnstokken zoveel mogelijk bewerkt om de wortels lucht te geven, terwijl men tussen twee volgende rijen onkruid laat groeien. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden vrijwel niet gebruikt. Dit alles om te bevorderen dat de wortels diep naar beneden groeien en zoveel mogelijk mineralen vinden. Het gevolg is ook een lager rendement, maar betere rijpheid en meer concentraat. Elk jaar, in plaats van elke 3 jaar zoals bij de meeste wijnmakers, worden in elk perceel bodemmonsters genomen om een eventueel gebrek aan organische bodemsupplementen te kunnen corrigeren.
De ranken worden zorgvuldig opgebonden en vanaf half juni loopt er een mannetje in de wijngaard, die rond elk minuscuul druiventrosje de bladeren verwijderd, waardoor de druiven in juli en augustus voldoende zon en lucht om zich heen krijgen. Dit heeft verschillende voordelen: de – niet vaak voorkomende – selectieve schimmelwerende behandelingen kunnen efficiënter worden verricht en daardoor nog meer worden beperkt Na een regenbui drogen de druiven sneller, waardoor minder snel grijze rot ontstaat en een betere expositie ten opzichte van de zon, waardoor optimale rijpheid ontstaat.
Tijdens het oogsten worden door de plukkers alle druiventrossen of gedeeltes ervan die door botrytis zijn aangetast, verwijderd. Bij aankomst van de druiven worden deze op sorteertafels nogmaals uitgezocht, alvorens richting persen te gaan. Al deze extra kwaliteitsbevorderende maatregelen en het gebruik van een moderne pers, worden dikwijls gemeden omwille van kostprijsredenen.
Chiltern Valley winery gebruikt voor het persen een moderne horizontale pneumatische pers. De tradionele hydraulische persen, welke vrij algemeen van toepassing zijn persen de druiven vaak te aggressief waardoor de smaak wordt beïnvloed en vegetale elementen in de wijn worden gebracht. Het vrij weggelopen sap (jus de goutte) plus een zeer lichte eerste aanzet van de persing wordt apart gehouden. Het kale sap gaat vervolgens op tank, waarna de alcoholische gisting automatisch van start gaat en de temperatuur vanzelf stijgt. De troebele delen van de most zakken vanzelf naar beneden, waarna de grofste (bourbe) worden verwijderd en de fijne lie in de tank blijft.
Voor een droge wijn wordt de most volledig uitgegist. Voor een zoetere witte wijn zal de wijnbouwer slechts 90 % van druivensap vergisten en 10 % apart houden, om het na behandeling, in een later stadium terug bij de uitgegiste wijn te voegen.
Voor de sprankelende wijnen wordt de klassieke méthode champenoise gebruikt.
Bij rode wijnen gaat een aantal dagen pulpgisting het ganse proces vooraf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter