zondag 23 augustus 2009

ZELF WIJN MAKEN - CHILTERN VALLEY WIJNGAARD

Begin deze zomer maakte ik een schitterende reis door Zuid-West Engeland. Zo'n 200 km ten westen van Londen, schuin onder Oxford bezocht ik The Old Luxters Vineyard. Het weer was prachtig, zo'n 32 °C. Chiltern Valley Winery and Brewery is gelegen op een heuvel in het gehucht Hambleden, te Henley-on-Thames een stadje in de streek Oxfordshire.

Als je een gepassioneerd amateur wijnmaker bent, begint hier je hart zeker sneller te slaan. Alles waar je als wijnmaker maar kan van dromen, krijg je hier zomaar voor je voeten gegooid.

David Ealand, de oprichter en eigenaar van al dit moois kocht in 1980 een vervallen varkensboerderij op één van de Chiltern heuvels in de mooie Hambleden vallei. Omringd door beukenbossen op de flanken van de heuvel, welke voor bescherming tegen wind en koude zorgden.

Hij plantte zijn eerste 125 wijnstokken op de hellingen van de heuvel.Toen 5 jaar later de eerste oogst werd gevinifieerd, was deze op één maand tijd uitverkocht.

Jaar na jaar werden wijnstokken bijgeplant om tot de huidige jaarproductie van 120000 flessen te komen. De sublieme kwaliteit van deze excellente Engelse wijnen bewijst, dat je ook in onze Noordelijker gelegen contreien perfect wijndruiven kan kweken.

David Ealand doorbrak hiermee de mythe dat het klimaat, de grond, de druiven en de wijnmakers-capaciteiten van niet-Franse wijnbouwers hen belette om te concurreren met de Franse wijnen en zelfs met alle andere gerenomeerde wijnen in de wereld.
De Chiltern Valley wijnen kregen in de loop der jaren meer dan 70 trofeeën, awards en eervolle vermeldingen tijdens nationale en internationale wedstrijden, waarbij deze tijdens blinde proeverijen, probleemloos meerdere Franse wijnen konden verslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter