
zondag 6 september 2009
ZELF WIJNMAKEN - Bezoek aan de Douro-vallei, het mekka van de portwijn !

donderdag 27 augustus 2009
ZELF WIJN MAKEN - TIPS & TRICS

Chiltern Valley winery gebruikt voor het persen een moderne horizontale pneumatische pers. De tradionele hydraulische persen, welke vrij algemeen van toepassing zijn persen de druiven vaak te aggressief waardoor de smaak wordt beïnvloed en vegetale elementen in de wijn worden gebracht. Het vrij weggelopen sap (jus de goutte) plus een zeer lichte eerste aanzet van de persing wordt apart gehouden. Het kale sap gaat vervolgens op tank, waarna de alcoholische gisting automatisch van start gaat en de temperatuur vanzelf stijgt. De troebele delen van de most zakken vanzelf naar beneden, waarna de grofste (bourbe) worden verwijderd en de fijne lie in de tank blijft.
woensdag 26 augustus 2009
ZELF WIJN MAKEN - DE GROND
"Allemaal larie en apekool !!! " zegt David Ealand. De Chiltern Valley wijnen worden gevinifieerd van gewone druivenstokken op ordinaire zandgrond. Bijna zavel is het en die vind je overal. De druivenstok zal naargelang de ondergrond zijn wortelgestel aanpassen om te kunnen gedijen. Je kan dus druivenstokken kweken op gelijk welke grond, waar ook ter wereld.
zondag 23 augustus 2009
ZELF WIJN MAKEN - KLIMAAT
ZELF WIJN MAKEN - CHILTERN VALLEY WIJNGAARD
Hij plantte zijn eerste 125 wijnstokken op de hellingen van de heuvel.Toen 5 jaar later de eerste oogst werd gevinifieerd, was deze op één maand tijd uitverkocht.
Jaar na jaar werden wijnstokken bijgeplant om tot de huidige jaarproductie van 120000 flessen te komen. De sublieme kwaliteit van deze excellente Engelse wijnen bewijst, dat je ook in onze Noordelijker gelegen contreien perfect wijndruiven kan kweken.
David Ealand doorbrak hiermee de mythe dat het klimaat, de grond, de druiven en de wijnmakers-capaciteiten van niet-Franse wijnbouwers hen belette om te concurreren met de Franse wijnen en zelfs met alle andere gerenomeerde wijnen in de wereld.De Chiltern Valley wijnen kregen in de loop der jaren meer dan 70 trofeeën, awards en eervolle vermeldingen tijdens nationale en internationale wedstrijden, waarbij deze tijdens blinde proeverijen, probleemloos meerdere Franse wijnen konden verslaan.
maandag 18 mei 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Op naar de ultieme homemade port !

vrijdag 1 mei 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK ! VERVOLG CITROENWIJN !

woensdag 15 april 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !

woensdag 8 april 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !

ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !
Voor dit citroenwijntje (het recept vind je in één van mijn vorige stukjes, zoek maar ergens naar beneden toe) worden de basisgrondstoffen om te vergisten, nl. de suiker en rozijnen extra gearomatiseerd met de dunne citroenschillen. Tijdens de eerste overheveling volgende week zal ik nog 250 g suiker extra toevoegen, waardoor dit een lekker dessertwijntje wordt.
Een echte vrouwenwijn, lichtjes gezoet, lichtjes zuur en met een lekker limocello-aroma.
Het voorbije weekend (zaterdag) maakte ik een giststarter aan als volgt. In een lege plastic waterfles deed ik ongeveer een halve liter appelsap uit brik. Hieraan voegde ik twee soeplepels suiker, een kleine halve theelepel gistvoedingszout, een pakje gedroogde wijngist en een scheutje water om de trechter te spoelen. Na het stopsel op de fles gedaan te hebben, goed schudden om alles door elkaar te mengen. Daarna het stopsel terug verwijderen en een prop watte of opgerold keukenpapier op de fles doen, zodat de te ontstane gassen gemakkelijk weg kunnen, maar er toch een afscherming is tegen ongewenste kiemen of stof. Zondagavond begon ik dan met het grote werk, alhoewel je groot hier nu niet zo letterlijk hoeft te nemen. De ongehandelde citroenen werden na 20 minuten spoelen in een lichte sulfiet oplossing (1 mespuntje sulfiet met 1 mespuntje citroenzuur in 2 à 3 liter water) met een dunschiller ontdaan van hun gele schil. Deze werd toegevoegd aan de gistemmer. De rozijnen vermaalde ik in 2 keer in mijn blender, telkens overgoten met gekookt warm water. De suiker werd vooraf in de ontsmette emmer opgelost in 1 tot anderhalve liter kokend water. De emmer netjes afdekken met een propere handdoek.
Na afkoeling (de volgende morgen dus) een theelepel gistvoedingszout, het sap van de geschilde citroenen en de giststarter toevoegen.
Het brouwsel staat nu lekker te broebelen. Het enige wat je niet mag vergeten, is twee tot drie maal per dag alles door elkaar te mengen, om de te vermijden dat de gevormde hoed het brouwsel afsluit en secundaire, ongewilde vergistingen (of zelfs beschimmeling) zou te weeg brengen. Ik doe dit practisch door een inox schuimspaan in het mengsel te laten zitten, waar mee ik dan dagelijks roer. Alles steeds terug goed afdekken met de handdoek. Steeds werken met propere kleren en vers gewassen handen.Tot over enkele dagen !
woensdag 11 maart 2009
ZELF WIJNMAKEN TEN TOP !
Terwijl de aandelenmarkten en de de vastgoedprijzen overal ter wereld zijn ingestort is het globale verbruik van prestigieuze wijnen steeds verder gegroeid, vooral door toedoen van de nouveau riche in China en Rusland. En hoewel de prijs voor de betere categorieën wijn sinds 2001 is verdrievoudigd, lijken ook rijke mensen nu stilaan wat gas terug te nemen, vooral waar het de aankoop van luxeproducten betreft.
Maar net nu komt Société Générale's private banking-poot met een team dat mensen adviseert bij het lokaliseren van Franse wijngaarden waar druiven voor topwijnen worden geteelt. ‘Je moet niet rekenen op snelle winst,' zegt Patrick Follea, die aan het hoofd van de divisie staat. ‘Een wijngaard heeft een rendement van om en bij de 3%, het is dus eerder een plaats om je geld weg te zetten en het stilaan te laten groeien.'
Wie al zijn wijn niet verkocht krijgt, kan nog steeds van het landschap genieten terwijl ie zijn winst opdrinkt.
[Gebaseerd op: Monocle]
maandag 9 maart 2009
PROFESSIONEEL ZELF WIJN MAKEN EN EEN PRIJS WINNEN !
Bruisende Schorpion is beste Belgische wijn
maandag 09 maart 2009
VLIERMAAL - De Professionele Vlaamse Sommeliers vzw heeft gisteren de Schorpion Zwart Brut Bruisend uit Vliermaal verkozen tot de beste Belgische wijn van 2009. De wijn van Wilfried Schorpion kreeg twee punten meer dan de nummers twee en drie, de Meerdael Chardonnay en de Uylenberger Regent 2007 die 88 punten kregen. Het was de vierde keer dat de Professionele Vlaamse Sommeliers de verkiezing van beste Belgische wijn organiseerde. En al voor de tweede keer viel een Limburgse wijn in de prijzen.
Voor Hasselaar Wilfried Schorpion, die een wijngaard van twee hectare (bijna 7.000 stokken) op een zuiderhelling in Vliermaal (Kortessem) heeft, kwam de prijs enigszins onverwacht. 'Het is de eerste keer dat ik met mijn wijnen een prijs win', zegt Wilfried Schorpion. 'We maken alleen mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle. Dat wil zeggen dat de tweede gisting zich, net als bij champagne, in de fles plaatsvindt.' Wilfried Schorpion bewerkt in Vliermaal druiven die hij twee derde gebruikt voor de chardonnay en de rest voor pinot blanc en pinot noir. Jaarlijks produceert hij twaalfduizend flessen. Schorpion maakte eerder al fruitwijn van appelen, kersen, berkensap, enzovoort. 'Toen mijn broer Robrecht in Vliermaal een stuk bouwgrond kocht, mocht ik op een braakliggend stuk enkele druivenrijen planten. De wijn daarvan viel zodanig in de smaak, dat we de jaren erna telkens kleine stukjes hebben bijgeplant', zegt Schorpion.
zondag 22 februari 2009
ZELF WIJNMAKEN !

Click Here!

9 Liter rode wijn ( hoeft geen dure te zijn )
1 Liter alcohol 96°
Suiker naar eigen smaak
Walnoten 2 kg !
Benodigdheden:
Recipiënt ± 12 liter (bvb. afsluitbare emmer, opgelet voedingskwaliteit)
Neteldoek en theedoek, 2 filteringen na elkaar
Bereiding :
Met een gedeelte van de wijn (± 1 liter) een siroop maken (wijn opwarmen en daarin suiker (± 1 kilo) oplossen).De overige wijn en de alcohol in een afsluitbaar recipiënt doen. De siroop bij in het recipiënt doen en proeven tot je de juiste zoetheid (eigen smaak)hebt verkregen. Indien niet zoet genoeg nog wat siroop bijmaken en toevoegen.
Als dit in orde is de walnoten (zonder schelp) bijvoegen.
vrijdag 16 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Citroenwijn !

ZELF WIJNMAKEN ! Vin rouge ordinaire !
500 g verse vlierbessen ( of 100 g gedroogde vlierbessen )
500 g rozijnen ( of 400 g rood druivenconcentraat )
4,5 liter water
750 g suiker
bourgognegist + voedsel
pecto-enzymen
2 theelepels citroenzuur
Werkwijze :
maak de ingredienten fijn en overgiet ze met kokend water
ga door tot er 4,5 liter water is gebruikt
na afkoeling (tot 25°C) mag de gist en de pecto-enzyme erbij
na 4 dagen pulpgisting alles zeven en overbrengen in een gistingsfles
als alle suiker is opgebruikt overhevelen en helder laten worden.
eventueel nog eens overhevelen en nadien bottelen
donderdag 15 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Wijn uit blik !
Het omgekeerde wordt ook gedaan, en dikwijls met succes, het toevoegen van druivenconcentraat aan bepaalde vruchtenwijnen ten einde de kwaliteit te verbeteren. In oudere recepten vindt men om deze reden vaak rozijnen als toevoegsel, 500 g rozijnen komt overeen met 300 g druivenconcentraat. De wijn zal er sterk door verbeteren en duur is het zeker niet. Ik raad je aan om steeds een fles of blik van 1000 g rood en wit druivenconcentraat op voorraad te hebben, het komt overeen met 800 g suiker en het zal steeds je wijn drastisch verbeteren.
Kits zijn nuttig om snel en eenvoudig een goede hoeveelheid redelijk goede wijn te verkrijgen voor dagelijks gebruik. Ondertussen krijgen je gemaakte vruchtenwijnen de kans om te rijpen en zich goed te ontwikkelen. Als je zes weken op voorhand voor je een feestje organiseert een paar blikken wijnconcentraat aan het gisten brengt, zullen je gasten voldoende te drinken hebben.
Probeer alvast dit aanbod en je bent op weg om een passionele amateur-wijnmaker te worden.
woensdag 14 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Sapextractie.

dinsdag 13 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Diepvriezen !
Diepvriezen en ontdooien van de vruchten, is misschien wel de gemakkelijkste methode voor het winnen van sap voor de amateur-wijnmaker.
De celinhoud van de vruchten gaat bij het diepvriezen uitzetten, waardoor de celwanden gaan barsten en scheuren. Bij het ontdooien loopt het sap vrij uit de cellen en de bekomen vruchtenmoes kan met behulp van een neteldoek met de hand volledig van het sap ontdaan worden. Voor grotere hoeveelheden kan de pulp in de fruitpers nog nageperst worden.
De sapwinning door diepvriezen is bij het zelf wijnmaken het meest aangewezen in volgende gevallen :
- wanneer de vruchten van een bepaalde fruitsoort slechts geleidelijk rijp worden en niet in één keer tegelijk kunnen geoogst worden. Dit kan voorkomen bij aardbeien en allerlei bessen uit de tuin.
- wanneer men wijn wil maken van twee verschillende vruchten, die niet gelijktijdig rijp zijn. Een voor de hand liggend voorbeeld is witte trosbessen met peren.
- wanneer men wilde vruchten inzameld en niet onmiddellijk de geschikte hoeveelheden kan vinden om te verwerken. Enkele voorbeelden zijn : vlier, wilde braam, rozebottel, sleepruim en eglantier.
- of heel eenvoudig, wanneer men op het ogenblik van de oogstrijpheid, geen tijd of zin heeft om de vruchten voor het zelf wijnmaken te verwerken en dit naar een latere datum wil uitstellen.
PRAKTISCHE TIPS :
- de vruchten vooraf ontdoen van alle onzuiverheden, wassen en laten uitdruipen
- onder geen enkele voorwaarde de vruchten vermalen, dit kan na het ontdooien leiden tot een geleiachtige massa, die moeilijk zijn sap zal loslaten
- alleen rozebottels mogen na het diepvriezen en ontdooien nog gemalen worden
- de vruchten mogen eventueel wel in niet te kleine stukken gesneden worden, voor zij in diepvrieszakken of -dozen gedurende minimum 24 uur ingevroren worden.
- de massa moet volledig hard zijn voor het sap kan vrijkomen na het ontdooien. Hou er wel rekening mee dat de ontdooitijd tot 24 uur kan duren. Wacht zeker niet langer om de massa verder te verwerken, voeg eventueel wat sulfiet toe om bederf tegen te gaan.
- vries de vruchten in niet te grote porties in ( max. 5 kg ), zodat het ontdooien niet te lang duurt
- bij gebruik van diepvrieszakken plaats je best de zakken in een grotere, gewassen en ontsmette emmer, omdat de diepvrieszakken soms kunnen lekken bij het ontdooien
- wanneer het sap van de vruchten is vrijgekomen, mag de overgebleven pulp met een neteldoek of zelfs een propere keukenhanddoek nageperst worden. Voor grotere hoeveelheden gebruik je best een pers.
- omdat uitgeperste pulp nogal een vuile troep nalaat, schudt je de neteldoek het best uit in de kompostbak of in een hoekje van de tuin. Spoel de neteldoek onmiddellijk uit in proper water, want opgedroogde pulpresten zijn soms moeilijk te verwijderen.
- appelen en peren kunnen na het diepvriezen en ontdooien soms erg bitter smaken, daarom is persen, pulpgisting of de sapextractor een betere methode van sapwinning voor deze vruchten.
zaterdag 10 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Pulpgisting !

ZELF WIJNMAKEN ! SAPWINNING - PERSEN !


vrijdag 9 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! WINNEN VAN SAP !

donderdag 8 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! CIDER !

woensdag 7 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! BUBBELS ! PARELWIJN !

Wat de Franse Champagne, de Duitse Sekt, de Italiaanse Spumanti en de Spaanse Cava in de professionele wijnwereld betekenen, dat is de parelwijn voor de amateur-wijnmaker.
Door het volgen van dezelfde ambachtelijke methode, zoals ze in de Champagne streek al jaren wordt toegepast ("Methode Champenoise"), kan je als amateur-wijnmaker vertrekkende van een goede vruchtenwijn een uitstekende parelwijn bekomen. We nemen hiervoor een wijn van circa 10 % alcohol, waaraan na het rijpen, klaren en bottelen een berekende hoeveelheid suiker en gist (anders ontstaat ontploffingsgevaar) )wordt toegevoegd.
De flessen worden afgesloten met een plastic stop, die men daar bovenop nog eens extra zal vergrendelen met speciale metalen draadjes, zodat het gevormde koolzuurgas niet meer kan ontsnappen. Voor de amateur-wijnmaker is het niet storend, als de fles een bezinksellaag vormt.
In de professionele wijnwereld daarentegen zal men er voor zorgen dat het gevormde bezinksel verwijderd wordt, gevolgd door het afsluiten van de fles met haar definitieve stop. Deze techniek kan alleen toegepast worden door de ervaren en meer gevorderde amateur-wijnmaker en noemt "degorgeren".
Voor parelwijn komt wijn van volgende vruchten in aanmerking : druif, appel, rabarber, witte trosbes gemengd met peren, mengsels van appels en peren en eventueel nog andere.
maandag 5 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN ! Vin blanc ordinaire.
Recept :
1000 g suiker
1/4 liter sinaasappelsap ( kant en klaar sap uit de supermarkt )
1/4 liter ananassap ( kant en klaar uit de supermarkt )
4,5 liter water
bordeauxgist
pectine-enzymen
sulfiet en citroenzuur
Werkwijze :
Doe de suiker in een emmer van 6 tot 10 liter en giet ,de fruitsappen erbij.
Voeg gistvoedsel, pectine-enzymen en giststarter toe als alle suikzer is opgelost in het toegevoegde (koud) water. Na 4 weken is deze wijn uitgegist en zeker droog. Voeg dan een mespuntje sulfiet toe, zodat je een week later kan overhevelen in een mandfles van 5 liter.
Om de propere afgewassen recipienten te ontsmetten gebruik je een mespuntje sulfietpoeder en een weinig citroenzuur opgelost in wat water. Alles goed schudden, 20 minuten laten staan, nog eens schudden en uitgieten. Als de fles niet onmiddellijk wordt gevuld deze afsluiten met een stop.
Na 3-4 maanden is de overgehevelde wijn glashelder en smaakt als gewone witte wijn.
Hij zal nog beter smaken, als je hem na overheveling en bottelen, nog enkele maanden laat rusten.
Wil je een wijn met meer body, gebruik dan 1/2 liter van de toe te voegen sappen. Experimenteren is hier de boodschap .
Smakelijk !
zondag 4 januari 2009
ZELF WIJNMAKEN met Kant en klare kits !
http://www.youtube.com/watch?v=jgC3pZhgx3w&NR=1
donderdag 1 januari 2009
Zelf wijn maken, maar vandaag alleen drinken !
Ik dronk een schitterende wijn bij het feestmaal, ééntje uit Toscanië.
BARONE RICASOLE(Casalferro 2003) is een mengeling van Sangiovese- en Merlotdruiven en heeft minstens gedurende 18 maanden nagerijpt in eiken vaten. Barone Ricasole schijnt eveneens de lievelingswijn van Guy Verhofstadt te zijn.
Dit pareltje uit Toscanië was echt de moeite waard !
Proost ! Op het nieuwe jaar !
WINEMAKING EQUIPMENT

Ask Peter