woensdag 15 april 2009

ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !


ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK ! CITROENWIJN VERVOLG !


Hier ben ik dan weer met het vervolg van de bespreking van dat heel speciaal vrouwenwijntje. Een dessertwijntje met een heel speciaal aroma !

Na één week pulpgisten en dagelijks roeren werd de hoed iets minder vast, wat wil zeggen dat de gisting begint te vertragen. Met de schuimspaan, die in de emmer is blijven zitten, werd de meeste pulp afgeschept in een neteldoek die in een kom ligt.

Met een tweede neteldoek in de trechter gehangen, wordt de most gezeefd in een ontsmette mandfles van 5 liter. Ik voegde eveneens een 100 g suiker toe om de gisting vlot verder te laten lopen. Aangezien dit een dessertwijn wordt, mag het alcoholgehalte iets hoger. Ik doe dit in stappen, zodat deze dessertwijn niet te veel restsuiker bevat nadat de gisting is gestopt. De gist die ik gebruikte kan namelijk ongeveer tot 14° alcohol zijn werk doen, daarboven zal hij verzwakken en uiteindelijk afsterven.

Nu nog de stop met het waterslot erop en het geblup kan beginnen.

Tot binnen een weekje voor de bespreking van de verder evolutie.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter