woensdag 17 december 2008

BASISPRINCIPES ZELF WIJN MAKEN !


Bepaalde vruchten zijn met hun samenstelling door de natuur voorbestemd om wijn te worden. Deze vruchten naar oude ambachtelijke methoden, met respect voor de natuur en gezondheid omzetten tot wijn, moet altijd het hoofdoel zijn bij het zelf wijn maken. De amateur-wijnmaker verwerkt het liefst druiven, omdat deze hiervoor het meest geschikt zijn. Tot voor enkel decennia, was de amateur-wijnmaker in onze contreien, beperkt tot het gebruik van pitvruchten, bessen en appels en peren, naast gedroogde vruchten, groenten en kruiden.

Door de opwarming van de aarde, kan elke amateur-wijnmaker, nu druiven telen in zijn eigen tuin. Door de huidige klimaatverschijnselen, kunnen deze druiven perfect gebruikt worden voor het zelf wijn maken. De liefhebber kan nog steeds perfect zijn bessenwijntje laten gisten of zijn eigen cider brouwen. Het is een uitdaging om op termijn mengsels te maken met echte druivenmost om zo misschien de meest sublieme combinaties te bekomen.

dinsdag 16 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - ALCOHOLISCHE GISTING


Wat men doorgaans onder zelf wijnmaken verstaat is gemakkelijk te omschrijven.
De alcoholische gisting is het eerste middel dat de mens van de natuur gekregen en ervaren heeft als een bewaarvorm voor vruchten en vruchtensap. Bij de alcoholische gisting worden de suikers uit de vruchten en het vruchtensap omgezet tot koolzuurgas en alcohol. Bij het broodbakken is het aandeel van het koolzuurgas van belang om smaak, volume en luchtigheid in het deeg te creëren. Bij het bierbrouwen en het zelf wijnmaken is de alcoholische gisting van belang. Voor elke toepassing bestaan een specifieke gisting met specifieke soorten gist. Voor het broodbakken bestaat maar één soort gist, die wordt geproduceerd in gespecialiseerde bedrijven.
Er bestaat naast de verse gist ook een gevriesdroogde vorm, die een langere houdbaarheid heeft.
Voor het zelf wijnmaken bestaan honderden soorten gist. Volgens de soort wijn die men wil maken kan men kiezen uit bvb. Bourgogne, Bordeaux, Champagne en nog vele andere honderden soorten. (wordt vervolgd)

maandag 15 december 2008

ZELF WIJN MAKEN EN GEZONDHEID !

Beste vrienden wijnmakers en andere wijnfanaten,

Er zijn liefhebbers van wie de ouders of grootouders zelf wijn maakten en die dit zelf ook eens willen proberen. Doordat zij dit in hun jeugd zagen doen, wordt de drempel om het zelf te doen sterk verlaagd. Wellicht is er ook nog wel een vleugje romantiek aanwezig en wat nostalgie naar het verleden.
Andere amateurwijnmakers zijn dan weer meer begaan met hun voeding en gezondheid.
Wijn heeft de naam een product te zijn waarbij heel wat met chemische producten wordt gegoocheld. Meer en meer wil men doelbewust weten wat men eet en drinkt. De enige manier is dan zoveel mogelijk de grondstoffen voor wat men eet en drinkt zelf te kweken.
Voor anderen weer is het zelf wijn maken een vorm van creatieve vrijetijdsbesteding. Bezig zijn van vrucht tot wijn vraagt creativiteit en is een ontspannende activiteit waarin heel de familie betrokken kan worden. Velen zien er, maar zeer weinig uitsluitend, een financieel gewin in om zelf aan wijnmakerij te doen. En dat is natuurlijk een niet te onderschatten realiteit.

dinsdag 9 december 2008

RECEPT VOOR NOTENPORTO !


Beste vrienden,


zoals beloofd het recept van de lekkerste porto


Ingrediënten:
7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn ( je mag ook alleen rode wijn gebruiken )
½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l
Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. (opgelet voor bruine vlekken vingers)
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de portwijn nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.
TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak of ergens een nieuwe ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet. Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen te trekken, kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken. Nadien kan in deze flessen de porto bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

Zo dat was het dan. Experimenteren met gedroogde noten kan, laat mij het resultaat maar weten. Let vooral op ee onberispelijke hygiene, maar gebruik enkel heet water en zeker geen detergenten.

Plaats gerust een reactie in deze blog en kom regelmatig terug, want er worden bijna dagelijks spannende en interessante berichten geplaatst. Vragen kan je gerust in een reactie op één van mijn berichten, je krijg steevast een antwoord.

Smakelijk en veel plezier met het maken van deze notenporto.

maandag 8 december 2008

Zelf porto maken ?

Ja natuurlijk, dat kan ! Met halfrijpe okkernoten en wijn maak je de lekkerste portwijn. Gisteren gaf ik een workshop voor mijn vrienden van Lets Gent. Het succes was overdonderend. Ik had nooit gedacht dat de interesse zo groot ging zijn. Blijkbaar was mijn brouwsel bijzonder lekker, want de glaasjes gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Op algemene aanvraag plaats ik het recept en de werkwijze op deze blog, maar daar moet je nog even geduld voor hebben.



Tot morgen,



Peter

zaterdag 6 december 2008

"Zelf wijn maken" DE GESCHIEDENIS.

Door de eeuwen heen is het "zelf wijn maken" vergroeid tot een huisambacht. Net zoals brood bakken, zuurkool en azijn bereiden, kaas maken en bierbrouwen is "zelf wijn maken" een boeiende hobby.
In het jaar 1554 verscheen het eerste kruidenboek van Rembert Dodoens. In dit boek geeft Dodoens reeds beschrijvingen voor het bekomen van aelbeziënwijn, appelcider en druivenwijn.
In 1597 verscheen er van de hand vanTheodorum Clutium een handboek over bijenteelt.
Ook deze auteur beschrijft uitgebreid over het "zelf wijn maken", met name het maken van mede en honingwijn. Door overlevering en traditie heeft het huisambacht "zelf wijn maken", de eeuwen getrotseerd met nabloei tijdens de oorlogsjaren van 1940-1945.
Tijdens de gouden jaren zestig toen druivenwijn van steeds betere kwaliteit op de markt kwam, was er een verminderde interesse. Toch is een kleine kern, verdoken in de kleinschaligheid van een dorp of de naamloosheid van de grootstad blijven "zelf wijn maken". Men kan gerust stellen dat, wie zelf wijn maakt, niets anders doet wat onze voorouders al eeuwenlang hebben gedaan.
"Zelf wijn maken" van vruchten uit de tuin of boomgaard, of van wilde vruchten uit de natuur is geen moderne hobby. "Zelf wijn maken" is een oud en eerbiedwaardig huisambacht. De beweegredenen van elke nieuwe generatie om het "zelf wijn maken "steeds weer opnieuw aan te leren zijn menigvuldig. Steeds opnieuw wordt het huisambacht "zelf wijn maken" aangeleerd en beoefend. Steeds meer mensen beginnen thuis zelf wijn te maken.


vrijdag 5 december 2008

ZELF WIJN MAKEN ?



Zelf wijn en vruchtenwijn maken klinkt misschien wat vreemd, maar toch gebeurt het regelmatig. Eigenlijk gebeurt het al jaren en is het niets nieuws. Ik doe het zelf al meer dan dertig jaar.

Het is een boeiende hobby, die iedereen kan aanleren en waarvan je snel de resultaten ziet.

Onze verre voorouders waren al fervente amateur-wijnmakers. Van wie zouden wij het anders wel geleerd hebben. Van al de wilde vruchten, die zij in de bossen vonden, hebben zij na de jacht en de visvangst, hun wijn laten gisten. Meer nog deze zelfgemaakte wijn was onderdeel van hun dagelijkse voeding en maakte deel uit van hun vast voedingspatroon. Het zijn dus niet de Romeinen die de druif en de wijn naar onze streken brachten. Ze hebben hier in onze contreien wellicht geleerd hoe ze de wilde druif tot wijndruif konden cultiveren

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter