dinsdag 9 december 2008

RECEPT VOOR NOTENPORTO !


Beste vrienden,


zoals beloofd het recept van de lekkerste porto


Ingrediënten:
7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn ( je mag ook alleen rode wijn gebruiken )
½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l
Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. (opgelet voor bruine vlekken vingers)
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de portwijn nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.
TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak of ergens een nieuwe ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet. Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen te trekken, kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken. Nadien kan in deze flessen de porto bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

Zo dat was het dan. Experimenteren met gedroogde noten kan, laat mij het resultaat maar weten. Let vooral op ee onberispelijke hygiene, maar gebruik enkel heet water en zeker geen detergenten.

Plaats gerust een reactie in deze blog en kom regelmatig terug, want er worden bijna dagelijks spannende en interessante berichten geplaatst. Vragen kan je gerust in een reactie op één van mijn berichten, je krijg steevast een antwoord.

Smakelijk en veel plezier met het maken van deze notenporto.

38 opmerkingen:

 1. Ik heb de porto op de letsdag geproefd en was aardig onder de indruk. De smaak is even goed als porto vind ik! misschien kan je eens een workshop organiseren waarbij we dan effectief samen de porto maken?

  grts
  val (lets)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je schrijft "Laat het geheel trekken tot eind januari". Ga je er dan vanuit om deze vandaag te laten trekken? of vanaf het notenmoment (augustus-september)?
  Dank
  Thomasenbarbara (lets)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het geheel laten trekken vanaf september tot januari, dus in totaal 5 maanden, nadien nog eens minimaal 3 maanden op fles. Je mag gerust vroeger proeven, maar de leuze is beter iets langer dan minder.
  Groetjes,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil ook graag de notenporto maken.
  Mijn man denkt echter dat als je de porto laat rijpen in een plastieken emmer de porto naar de plastiek zou smaken ?
  Groetjes
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is belangrijk dat je plastic gebruikt die geschikt is voor levensmiddelen. Deze heeft een tekentje op de onderzijde. Alle recipiënten die je kan kopen in de supermarkt voldoen aan deze voorwaarde. Maar vraag bij je bakker of slager naar een lege emmer met delsel van rijstpap of mayonnaise, deze zijn heel goed geschikt. Alles goed afwassen en spoelen met kokend water. Pluk groene noten in de bolster, zonder zwarte plekken na 15 augustus en je bent vertrokken. Drie maanden laten trekken, zeven en in gebruikte portoflessen doen. Dan minstens drie maanden laten rijpen. Laat je man dan maar eens zoeken naar die plastieksmaak :-)
  Groetjes, Peter.
  Kijk maar naar het recept op één van mijn postings

  BeantwoordenVerwijderen
 6. peter,

  prachtige porto,zeker als u hem nog wat laat rijpen!
  Heb momenteel véél pruimensap,vanuit mijn weck sap centrifuge.Wat raadt u mij aan om er mee te doen?
  jos uit aalst

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Jos,

  Sorry voor de late reactie, maar was een paar dagen weg. Je Porto zal inderdaad nog verbeteren als je er van kan afblijven. Meer dan anderhalf jaar is zeker niet nodig, dus geniet er maar van, dan kan je snel weer verse maken. Als je nu, in deze tijd, groene walnoten plukt, deze wast en eventueel ontsmet, dan kan je deze invriezen om later in het jaar te gebruiken.
  Wat dat pruimensap betreft, als het een kleine hoeveelheid is, die je binnen de 2 weken kan opdrinken, dan zou ik dit doen. Pruimensap is een superfood, super gezond !
  Bij een grotere hoeveelheid, vanaf 5 liter,kan je gaan vergisten tot een heerlijke pruimenwijn. Als je me de hoeveelheid doorgeeft wil ik je gerust een recept opstellen.
  Veel succes met je experimenten,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Peter,

  Is een wijnslot noodzakelijk om deze porto aan te maken?

  Stef, Leuven

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Stef,

  je brouwsel moet afgesloten zijn van de lucht, anders kunnen er vliegjes in en dat is niet aangenaam. Als je met een emmer werkt moet deze een goed afsluitbaar deksel hebben. Werk je met een mandfles, dan is een goed stop voldoende. Een waterslot mag, maar is niet noodzakelijk omdat je hier niet aan het gisten bent. Suiker en alcohol zorgen voor de bewaring. Veel succes met het zelf maken van je portwijn.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Peter,
  Heb afgelopen weekend een emmertje gevuld met de porto-ingrediënten. Omdat mijn emmer dubbel zo groot was als ik zelf dacht (10l) heb ik ook maar dubbel zoveel gemaakt. Ik zou deze graag later in flessen met kurk willen doen om hier en daar cadeau te doen. Waar zou je dit kunnen laten doen? (regio Gent als het even kan...)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Wendieke,

  je zal toch nog even moeten wachten voor je brouwsel op fles te trekken. Als je het voorbije weekend alles in je emmer hebt gedaan, ga je pas rond Allerheiligen mogen beginnen met zeven, filteren en op flessen trekken. Je kan dit nergens laten doen, maar met een goede, gekookte netetdoek en een propere trechter ben je al een aardig stuk op de goede weg.Begin ondertussen al maar flessen te sparen. Vraag al je vrienden om hun lege portoflessen met kurken stop bij te houden. Of spaar flessen met een goede draaistop. Zo kan je begin november bottelen zonder speciaal materiaal te moeten kopen.
  De "porto" moet dan minstens nog 3 maanden rijpen in de fles, voor je er kan van proeven. Langere bewaring is zelfs nog beter, maar je rond nieuwjaar al beginnen uitdelen, maar zeg de mensen, dat ze er dan best nog 3 maand afblijven. Verder succes ! Als je nog vragen hebt, stel deze gerust in dit forum. Groetjes, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Merciekes! Ging sowieso nog wel wachten tot na nieuwjaar hoor, vroeg mij gewoon af of je die netjes op flessen kon laten trekken, met zelfgemaakt etiketteke enzo. Ik vind wel iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Verleden jaar heb ik ook mijn brouwsel gemaakt. 'k heb deze nu op flessen staan, maar ik vind dat de kleur veel doffer is geworden. Is er een truck waarbij je de helderheid kunt bewaren?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Anoniem,

  het dof zijn van de kleur van je porto heeft te maken met minuscuul kleine stofdeeltjes, dus door onvoldoende fijne filtratie.
  Giet eens fles over in een andere fles via een trechter met een koffiefilter in. Het resultaat zou beter moeten zijn. Indien niet, laat dan maar iets horen.

  Grtjes,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo,

  Wanneer zou dit jaar de beste datum zijn om noten te plukken ?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Peter,

  je zegt: Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. Wat gebeurt er met de overige 4 noten. Gaan deze met bolster en al in het mengsel of wat moet ik me hier bij voorstellen?

  De groeten,

  Jorrit.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Anoniem,

  NU is de beste tijd om de noten te plukken, als je nog niet onmiddellijk wil gaan porto maken, kan je ze in vriezen tot later. Wel goed wassen in zuiver water, laten uitdruppen en in een plastic zakje steken.

  Veel succes met je brouwsel,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dag Jorrit,

  inderdaad, de overige noten gaan gewoon in hun geheel in het brouwsel.

  Veel succes,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo,
  ik heb van een collega een recept gekregen : 15 noten (in twee zagen), 10 liter rode wijn, 1 kg suiker, 1 liter alcohol. Het geheel mengen en 6 weken laten rusten (tussendoor wel eens mengen). Daarna zou het consumeerbaar moeten zijn. Ik heb echter al eens kunnen proeven van een brouwsel van dit jaar, maar volgens mij smaak je de ingrediënten te veel afzondelijk, vooral de noten smaak je goed door. Is er eigenlijk wel suiker genoeg, als ik de verhouding om reken moet ik daar nog 400gr bij doen. Mag dat nog nadat ik twee weken geleden het mengsel heb gemaakt. en moet het geheel niet wat langer trekken om goed te zijn. Graag nog wat tips, hoe ik het nog kan goed krijgen.
  Hartelijk dank !!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beste Rik,

  dat in 2 zagen is er te veel aan, enkele noten breken en de meerderheid in hun geheel laten is de boodschap. Volg in het vervolg mijn recept, dit is echt het beste. Als je het brouwsel niet zoet genoeg vind, kan je nog een klein beetje suiker toevoegen. Ik zou het brouwsel overhevelen, zodat de noten er uit zijn, want anders is de smaak te sterk. Hou je me op de hoogte van je resultaten ?

  Groetjes,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hartelijk dank voor uw reactie. Als ik het goed begrijp mag ik er nu nog wat suiker aan toe voegen en haal ik best een groot deel van de noten er uit. Hoeveel zou ik er in laten. Ik kan echter geen volledige noten in doen, die heb ik niet meer.
  Hoe lang laat ik het geheel dan nog trekken?
  groeten
  Rik

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nog een vraagje. Stel dat ik er een viertal helften in laat liggen en van de rest alleen de groene bolster er in laat, krijg ik dan niet een beetje nog het effect van uw recept. Als de noten er in zijn geheel in liggen is het toch ook alleen de bolster die voor de smaak kan zorgen, zo is er al een heel deel van de noot en de notenschelp zelf weer weg. Deze zorgen wellicht voor de scherpe smaak.
  Ik probeer nu helaas alleen wat brokken te lijmen, maar in 't vervolg zal ik zeker uw recept volgen. ik had het helaas te laat gevonden.
  Ik hou je verder zeker op de hoogte en nogmaals dan voor alle tips.
  Graag toch nog een hint hoelang ik het goedje moet laten trekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dag Rik,

  is moeilijk te zeggen,je moet proeven en dan zelf oordelen. Je neemt er best alle noten uit en je mag minimum 3 maand laten trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dag Peter,
  ik denk dat het toch goed is gekomen met mijn browsel. Het begint al goed te smaken, maar als ik uw recept goed begrijp, mag ik de porto maar consommeren vanaf maart-arpil. Wordt die dan nog beter met liggen? Hij mag nu toch al op fles, of beter ook nog wat wachten (sedert eind september is die al aan het trekken - de noten zijn er ondertussen wel al een tijdje uit). Mogen de flessen plat liggen of beter niet?
  Hartelijk dank voor alle tips
  Rik
  je ziet : toch nog heel wat vragen... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo
  ik heb net alles in de fles gegoten. ik werk dus wel met gedroogde noten. heb er wa vanalles ingedaan: walnoten vooral + beetje amandelen + beetje hazelnoten. voor de rest heb ik het recept gevolgd. nu met wat geduld is het even wachten. ik zal zeker nog iets laten weten na de smaaktest over wa maanden.
  grtjes
  Domi
  Temse

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dag Peter,
  Ik maakte de notenwijn vroeger met noten die eind juli, begin augustus plukte. Dus voordat de noten binenin hard waren. Ik gebruikte dan ook alles en niet enkel de bolster. Mijn product smaakte heerlijk. Maar zou er misschien nog meer smaak in uw porto zitten doordat je de noten later plukt?
  Mvg,
  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo,
  Om witte porto te maken... moet je dan gewoon witte wijn gebruiken?
  groetjes
  Mieke Temse

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik kan het niet laten een eigen touch te geven...
  5 okkernoten met groene bolster, ingekeept
  3 okkernoten uit de bolster, licht gekraakt
  4 flessen rode wijn medoc
  1 fles witte wijn
  ½ liter zuivere alcohol (94°)
  450 g witte suiker
  100 g kandijsuiker
  ½ vanillestokje

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Best oude topic maar hopelijk nog reactie op...

  Ik heb zelf voor het eerst porto gemaakt, direct een flinke hoeveelheid, ruim 200 liter. In foodproof kunststoffe container laten staan en binnenkort midden December wil ik filteren en bottelen.

  Wie geeft mij tips voor het filteren van zo een hoeveelheid uit 1 vat, en voor de flessen die ik hiervoor moet aanschaffen? Draaidop of kurk? Andere dingen waarop ik moet letten?

  Alvast hartelijk bedankt voor jullie feedback!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooie reactie, ik zit zelf ook met het filteren wat veel mislukkingen opbrengt. een gewone koffiefilter is te klein en een handdoek filtert niet goed genoeg. hoe heb je het toen opgelost?

   Verwijderen
 30. Beste filteraars,

  voor dergelijke grote hoeveelheden raad ik jullie aan om je vat vanaf het begin op een hoogte te zetten, de porto lang genoeg op vat laten rusten en dan driekwart gewoon over te hevelen en te bottelen. Het laatste kwart giet je door een neteldoek in een kleine dame jeanne( wel zorgen dat deze volledig vol is ) die je dan weer enkele maanden laat rusten om vdervolgens weer voorzichtig over te hevelen en te bottelen

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Natuurlijk moet je steeds je flessen grondig wassen en ontsmetten met sulfiet met een citroenzuur in water

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo
  maak al heel wat jaren porto
  mijn werkwijze
  maak zelf druivenwijn (+/-70 liter van 100 kg druivenl/jaar)
  na 2 jaar uitgegist (14 tot 18) alcohol
  doe 15 liter wijn in open fles met keukenrol afgestopt
  + 1 liter zuivere alcohol (98 ° alcohol) (Luxemburg)
  geeft een wijn van 20-22° alcohol
  +10 okkernoten geplukt op 21 juni en in stukken gesneden
  (bijgeloof: de langste dag)
  op deze datum zijn er enorm veel tannines in
  en elke dag een twee maal mee schudden (met het glazenvat
  (imitatie schudden van boot bij vervoer van Portugal naar Engeland)
  begin september noten eraf
  en blijven schudden en af en toe beetje proeven
  en ruiken
  lucht mag er met mate in (ademen van eiken vat imitatie)
  dan bottelen begin januari met 1e kwaliteitskurk
  en dan kelder in
  10 jaar niet bekijken en
  opendoen

  onherkenbaar lekker
  -wijnsteenzuur neergeslagen en
  appelzuur omgezet naar melkzuur (zachter)
  wel fles 24 uur rechtop zetten voor drinken
  zit veel droesem in
  dus toch hoe langer wachten om te drinken hoe beter

  smakelijk
  grt Hugo

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Bedankt Hugo, om je ervaring te willen posten, hoe langer je kan wachten hoe lekkerder het resultaat inderdaad is, groetjes Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Dag Peter,
  Ik wil starten met het maken van porto. Zou verschillende recepten willen proberen om zo te kunnen vergelijken.
  Zo zou ik ook een deel willen laten rijpen op een eiken vatje van 5l. Zou dit veel effect hebben op de smaak?
  Iemand een idee waar je zulke vaatjes kan kopen? Wanneer zou je overgieten in het eiken vatje? Na 6 maand rijpen in afgesloten emmer met waterslot. Of meteen vanaf in het begin. Maar moet je dan bij het filteren je vatje ook terug reinigen alvorens de gefilterde vloeistof terug erin te gieten?

  Graag feedback :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog een vraagje, de emmer waarover je spreekt.
   Mag dit een kunstof emmer met rond deksel en onderaan een kraantje zijn?

   Verwijderen
 35. Beste Civillo, ik deed vroeger allerlei tests en het beste resultaat bereik je met het klassieke recept met halfrijpe okkernoten ( zo ongeveer in augustus, naar gelang de zomer. Nadat de noten minimaal 3 maand, maar beter is nog 6 maand gerijpt hebben in een witte emmer met deksel ( kraantje hoeft niet ) kan je je porto best overhevelen ( met een propere en ontsmette hevel ) in een glazen damejeanne ( eventueel met waterslot, maat een goede stop is ook goed aangezien je porto voldoende heeft gerust. Na 1 mand kan je nog eens overhevelen om zeker geen bezinksel meer te hebben. Na nog eens een maand kan je bottelen. Dan komt het moeilijkste, er minimum nog een 3 maand van kunnen afblijven.
  Als je de juiste receptuur en werkwijze gebruikt ( zie hoger in deze blog ) dan heb je geen eiken vaatje nodig en is dit ook geen toegevoegde waarde. Met eiken vaatjes werken is trouwens vrij delicaat als je geen ervaren wijnmaker bent.
  Alle materiaal kan je kopen bij bedrijven die wijnmateriaal verkopen of op 2de hands kan je soms koopjes doen, maar koop nooit een gebruikt of 2de hands houten vaatje, dat is vragen om problemen. Groetjes, Peter

  BeantwoordenVerwijderen

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter