dinsdag 9 december 2008

RECEPT VOOR NOTENPORTO !


Beste vrienden,


zoals beloofd het recept van de lekkerste porto


Ingrediënten:
7 à 8 okkernoten met groene bolster
3 ½ liter rode wijn
½ liter witte wijn ( je mag ook alleen rode wijn gebruiken )
½ liter zuivere alcohol (94°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5 l
Bereidingswijze:
Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten, ze mogen nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is eind augustus, begin september, afhankelijk van het type zomer dat we kregen.
De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.
Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. (opgelet voor bruine vlekken vingers)
Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.
Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de portwijn nog minstens 3 maand laten trekken vooraleer deze te consumeren.
TIPS
Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of horecazaak of ergens een nieuwe ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet. Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen te trekken, kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken. Nadien kan in deze flessen de porto bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

Zo dat was het dan. Experimenteren met gedroogde noten kan, laat mij het resultaat maar weten. Let vooral op ee onberispelijke hygiene, maar gebruik enkel heet water en zeker geen detergenten.

Plaats gerust een reactie in deze blog en kom regelmatig terug, want er worden bijna dagelijks spannende en interessante berichten geplaatst. Vragen kan je gerust in een reactie op één van mijn berichten, je krijg steevast een antwoord.

Smakelijk en veel plezier met het maken van deze notenporto.

29 opmerkingen:

  1. Ik heb de porto op de letsdag geproefd en was aardig onder de indruk. De smaak is even goed als porto vind ik! misschien kan je eens een workshop organiseren waarbij we dan effectief samen de porto maken?

    grts
    val (lets)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je schrijft "Laat het geheel trekken tot eind januari". Ga je er dan vanuit om deze vandaag te laten trekken? of vanaf het notenmoment (augustus-september)?
    Dank
    Thomasenbarbara (lets)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het geheel laten trekken vanaf september tot januari, dus in totaal 5 maanden, nadien nog eens minimaal 3 maanden op fles. Je mag gerust vroeger proeven, maar de leuze is beter iets langer dan minder.
    Groetjes,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil ook graag de notenporto maken.
    Mijn man denkt echter dat als je de porto laat rijpen in een plastieken emmer de porto naar de plastiek zou smaken ?
    Groetjes
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is belangrijk dat je plastic gebruikt die geschikt is voor levensmiddelen. Deze heeft een tekentje op de onderzijde. Alle recipiënten die je kan kopen in de supermarkt voldoen aan deze voorwaarde. Maar vraag bij je bakker of slager naar een lege emmer met delsel van rijstpap of mayonnaise, deze zijn heel goed geschikt. Alles goed afwassen en spoelen met kokend water. Pluk groene noten in de bolster, zonder zwarte plekken na 15 augustus en je bent vertrokken. Drie maanden laten trekken, zeven en in gebruikte portoflessen doen. Dan minstens drie maanden laten rijpen. Laat je man dan maar eens zoeken naar die plastieksmaak :-)
    Groetjes, Peter.
    Kijk maar naar het recept op één van mijn postings

    BeantwoordenVerwijderen
  6. peter,

    prachtige porto,zeker als u hem nog wat laat rijpen!
    Heb momenteel véél pruimensap,vanuit mijn weck sap centrifuge.Wat raadt u mij aan om er mee te doen?
    jos uit aalst

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Jos,

    Sorry voor de late reactie, maar was een paar dagen weg. Je Porto zal inderdaad nog verbeteren als je er van kan afblijven. Meer dan anderhalf jaar is zeker niet nodig, dus geniet er maar van, dan kan je snel weer verse maken. Als je nu, in deze tijd, groene walnoten plukt, deze wast en eventueel ontsmet, dan kan je deze invriezen om later in het jaar te gebruiken.
    Wat dat pruimensap betreft, als het een kleine hoeveelheid is, die je binnen de 2 weken kan opdrinken, dan zou ik dit doen. Pruimensap is een superfood, super gezond !
    Bij een grotere hoeveelheid, vanaf 5 liter,kan je gaan vergisten tot een heerlijke pruimenwijn. Als je me de hoeveelheid doorgeeft wil ik je gerust een recept opstellen.
    Veel succes met je experimenten,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Peter,

    Is een wijnslot noodzakelijk om deze porto aan te maken?

    Stef, Leuven

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Stef,

    je brouwsel moet afgesloten zijn van de lucht, anders kunnen er vliegjes in en dat is niet aangenaam. Als je met een emmer werkt moet deze een goed afsluitbaar deksel hebben. Werk je met een mandfles, dan is een goed stop voldoende. Een waterslot mag, maar is niet noodzakelijk omdat je hier niet aan het gisten bent. Suiker en alcohol zorgen voor de bewaring. Veel succes met het zelf maken van je portwijn.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Peter,
    Heb afgelopen weekend een emmertje gevuld met de porto-ingrediënten. Omdat mijn emmer dubbel zo groot was als ik zelf dacht (10l) heb ik ook maar dubbel zoveel gemaakt. Ik zou deze graag later in flessen met kurk willen doen om hier en daar cadeau te doen. Waar zou je dit kunnen laten doen? (regio Gent als het even kan...)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Wendieke,

    je zal toch nog even moeten wachten voor je brouwsel op fles te trekken. Als je het voorbije weekend alles in je emmer hebt gedaan, ga je pas rond Allerheiligen mogen beginnen met zeven, filteren en op flessen trekken. Je kan dit nergens laten doen, maar met een goede, gekookte netetdoek en een propere trechter ben je al een aardig stuk op de goede weg.Begin ondertussen al maar flessen te sparen. Vraag al je vrienden om hun lege portoflessen met kurken stop bij te houden. Of spaar flessen met een goede draaistop. Zo kan je begin november bottelen zonder speciaal materiaal te moeten kopen.
    De "porto" moet dan minstens nog 3 maanden rijpen in de fles, voor je er kan van proeven. Langere bewaring is zelfs nog beter, maar je rond nieuwjaar al beginnen uitdelen, maar zeg de mensen, dat ze er dan best nog 3 maand afblijven. Verder succes ! Als je nog vragen hebt, stel deze gerust in dit forum. Groetjes, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Merciekes! Ging sowieso nog wel wachten tot na nieuwjaar hoor, vroeg mij gewoon af of je die netjes op flessen kon laten trekken, met zelfgemaakt etiketteke enzo. Ik vind wel iets.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Verleden jaar heb ik ook mijn brouwsel gemaakt. 'k heb deze nu op flessen staan, maar ik vind dat de kleur veel doffer is geworden. Is er een truck waarbij je de helderheid kunt bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dag Anoniem,

    het dof zijn van de kleur van je porto heeft te maken met minuscuul kleine stofdeeltjes, dus door onvoldoende fijne filtratie.
    Giet eens fles over in een andere fles via een trechter met een koffiefilter in. Het resultaat zou beter moeten zijn. Indien niet, laat dan maar iets horen.

    Grtjes,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo,

    Wanneer zou dit jaar de beste datum zijn om noten te plukken ?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Peter,

    je zegt: Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open. Wat gebeurt er met de overige 4 noten. Gaan deze met bolster en al in het mengsel of wat moet ik me hier bij voorstellen?

    De groeten,

    Jorrit.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag Anoniem,

    NU is de beste tijd om de noten te plukken, als je nog niet onmiddellijk wil gaan porto maken, kan je ze in vriezen tot later. Wel goed wassen in zuiver water, laten uitdruppen en in een plastic zakje steken.

    Veel succes met je brouwsel,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dag Jorrit,

    inderdaad, de overige noten gaan gewoon in hun geheel in het brouwsel.

    Veel succes,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo,
    ik heb van een collega een recept gekregen : 15 noten (in twee zagen), 10 liter rode wijn, 1 kg suiker, 1 liter alcohol. Het geheel mengen en 6 weken laten rusten (tussendoor wel eens mengen). Daarna zou het consumeerbaar moeten zijn. Ik heb echter al eens kunnen proeven van een brouwsel van dit jaar, maar volgens mij smaak je de ingrediënten te veel afzondelijk, vooral de noten smaak je goed door. Is er eigenlijk wel suiker genoeg, als ik de verhouding om reken moet ik daar nog 400gr bij doen. Mag dat nog nadat ik twee weken geleden het mengsel heb gemaakt. en moet het geheel niet wat langer trekken om goed te zijn. Graag nog wat tips, hoe ik het nog kan goed krijgen.
    Hartelijk dank !!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Beste Rik,

    dat in 2 zagen is er te veel aan, enkele noten breken en de meerderheid in hun geheel laten is de boodschap. Volg in het vervolg mijn recept, dit is echt het beste. Als je het brouwsel niet zoet genoeg vind, kan je nog een klein beetje suiker toevoegen. Ik zou het brouwsel overhevelen, zodat de noten er uit zijn, want anders is de smaak te sterk. Hou je me op de hoogte van je resultaten ?

    Groetjes,

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hartelijk dank voor uw reactie. Als ik het goed begrijp mag ik er nu nog wat suiker aan toe voegen en haal ik best een groot deel van de noten er uit. Hoeveel zou ik er in laten. Ik kan echter geen volledige noten in doen, die heb ik niet meer.
    Hoe lang laat ik het geheel dan nog trekken?
    groeten
    Rik

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Nog een vraagje. Stel dat ik er een viertal helften in laat liggen en van de rest alleen de groene bolster er in laat, krijg ik dan niet een beetje nog het effect van uw recept. Als de noten er in zijn geheel in liggen is het toch ook alleen de bolster die voor de smaak kan zorgen, zo is er al een heel deel van de noot en de notenschelp zelf weer weg. Deze zorgen wellicht voor de scherpe smaak.
    Ik probeer nu helaas alleen wat brokken te lijmen, maar in 't vervolg zal ik zeker uw recept volgen. ik had het helaas te laat gevonden.
    Ik hou je verder zeker op de hoogte en nogmaals dan voor alle tips.
    Graag toch nog een hint hoelang ik het goedje moet laten trekken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dag Rik,

    is moeilijk te zeggen,je moet proeven en dan zelf oordelen. Je neemt er best alle noten uit en je mag minimum 3 maand laten trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Dag Peter,
    ik denk dat het toch goed is gekomen met mijn browsel. Het begint al goed te smaken, maar als ik uw recept goed begrijp, mag ik de porto maar consommeren vanaf maart-arpil. Wordt die dan nog beter met liggen? Hij mag nu toch al op fles, of beter ook nog wat wachten (sedert eind september is die al aan het trekken - de noten zijn er ondertussen wel al een tijdje uit). Mogen de flessen plat liggen of beter niet?
    Hartelijk dank voor alle tips
    Rik
    je ziet : toch nog heel wat vragen... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo
    ik heb net alles in de fles gegoten. ik werk dus wel met gedroogde noten. heb er wa vanalles ingedaan: walnoten vooral + beetje amandelen + beetje hazelnoten. voor de rest heb ik het recept gevolgd. nu met wat geduld is het even wachten. ik zal zeker nog iets laten weten na de smaaktest over wa maanden.
    grtjes
    Domi
    Temse

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Dag Peter,
    Ik maakte de notenwijn vroeger met noten die eind juli, begin augustus plukte. Dus voordat de noten binenin hard waren. Ik gebruikte dan ook alles en niet enkel de bolster. Mijn product smaakte heerlijk. Maar zou er misschien nog meer smaak in uw porto zitten doordat je de noten later plukt?
    Mvg,
    Bob

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hallo,
    Om witte porto te maken... moet je dan gewoon witte wijn gebruiken?
    groetjes
    Mieke Temse

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik kan het niet laten een eigen touch te geven...
    5 okkernoten met groene bolster, ingekeept
    3 okkernoten uit de bolster, licht gekraakt
    4 flessen rode wijn medoc
    1 fles witte wijn
    ½ liter zuivere alcohol (94°)
    450 g witte suiker
    100 g kandijsuiker
    ½ vanillestokje

    BeantwoordenVerwijderen

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter