donderdag 25 december 2008

ZELF WIJN MAKEN ? Glühwein

Glühwein (letterlijk: gloeiwijn) is een alcoholische drank, die in het midden van Europa vooral in de periode vlak voor de kerstmis wordt gedronken. Om Glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70°C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37°C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel kant en klare Glühwein ook verkocht wordt met een percentage van 8,5.
Industrieel geproduceerde Glühwein wordt vaak van massawijnen van lage kwaliteit vervaardigd en dan zeer sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit van de gebruikte wijnen te maskeren. Dit soort Glühwein wordt vaak goedkoop in grote flessen aangeboden. Glühwein die van betere kwaliteit is, wordt van betere wijnsoorten gemaakt, bijvoorbeeld van wijn uit de
Rhônevallei en wordt minder sterk gezoet.
Traditioneel wordt Glühwein gedronken op de Duitse
Weihnachtsmarkt, meestal uit een (min of meer) kunstvol gedecoreerde mok met vermelding van het jaar en de plaats van de kerstmarkt, waarvoor een statiegeld van rond de 2 a 3 Euro betaald wordt. Het is gebruikelijk (en uitdrukkelijk de bedoeling) als bezoeker van de Weihnachtsmarkt een van deze mokken als souvenir mee naar huis te nemen. Uitzonderingen hierop bieden soms kleine en minder comerciële markten, waar echter ook geen mokken met plaatsnaam en jaargetal grootschalig gefabriceerd en uitgegeven worden.
Glühwein wordt in Nederland ook met
Sinterklaas gedronken en heet dan Bisschopswijn. Met dien verstande dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citroen. Overigens komt de benaming Gloeiwijn ook steeds vaker voor. ( Bron : Wikipedia )
Hier volgt een lekker recept, dat je zowel met zelfgemaakte wijn, als met aangekochte wijn kan maken :
Ingredienten
- 1 hele citroen
- 4 kruidnagels
- 1 fles rode wijn
- Een stukje pijpkaneel
- 8 suikerklontjes
Bereidingswijze :

Borstel de citroen (neem hiervoor ongespoten biocitroenen )schoon. Steek er de kruidnagels in. Verwarm ( tot maximum 70 °C ) de rode wijn. Laat de wijn 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje trekken met de kruidnagel-citroen en een stuk pijpkaneel. Verwijder de specerijen en voeg de suiker toe. Serveer de warme wijn heet, in hittebestendige glazen. Smakelijk !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter