zaterdag 20 december 2008

ZELF WIJN MAKEN - INDELING - LANDWIJN

Indeling van de wijnen voor de amateur-wijnmaker :
Om de gisting te kunnen leiden en het zelf wijn maken te beheersen, is het gemakkelijk om een bepaalde indeling van de vruchtenwijnen voorop te stellen.

Deze indeling is voor de amateur-wijnmaker van belang, zodat hij of zij bij het zelf wijn maken en het in gisting brengen van de most rekening moet houden met verschillende factoren in functie van het soort wijn dat hij of zij wil bekomen.

Landwijn : Een landwijn is een vruchtenwijn met een alcoholgehalte van 7 tot 9 vol %. In theorie is een landwijn een vergiste most zonder toevoeging van water of suiker. Soms kan een weinig suiker toegevoegd worden om het alcoholgehalte lichtjes te verhogen. Landwijn is door zijn samenstelling één van de meest gezonde dranken in een natuurlijke voeding. Als vruchten komen hierbij in aanmerking : appels, een mengeling van appels en peren, rabarber en peren, en kruisbessen. Kruisbessenwijn of kroetsjelewien was in de streek van het Maasland, jaren geleden een gekende landwijn. Het bewaren van landwijn stelt soms problemen door het lage alcoholgehalte. Landwijn die in het najaar werd vergist, wordt best voor de nieuwe oogst verbruikt. Landwijn was vroeger de huisdrank bij uitstek. Men zou bij het zelf wijn maken, het gebruik en bereiden van landwijn terug in ere moeten herstellen.

Een dankbare opdracht, die iedere amateur-wijnmaker met plezier kan uitvoeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter