woensdag 7 januari 2009

ZELF WIJNMAKEN ! BUBBELS ! PARELWIJN !
PARELWIJN !

Wat de Franse Champagne, de Duitse Sekt, de Italiaanse Spumanti en de Spaanse Cava in de professionele wijnwereld betekenen, dat is de parelwijn voor de amateur-wijnmaker.

Door het volgen van dezelfde ambachtelijke methode, zoals ze in de Champagne streek al jaren wordt toegepast ("Methode Champenoise"), kan je als amateur-wijnmaker vertrekkende van een goede vruchtenwijn een uitstekende parelwijn bekomen. We nemen hiervoor een wijn van circa 10 % alcohol, waaraan na het rijpen, klaren en bottelen een berekende hoeveelheid suiker en gist (anders ontstaat ontploffingsgevaar) )wordt toegevoegd.

De flessen worden afgesloten met een plastic stop, die men daar bovenop nog eens extra zal vergrendelen met speciale metalen draadjes, zodat het gevormde koolzuurgas niet meer kan ontsnappen. Voor de amateur-wijnmaker is het niet storend, als de fles een bezinksellaag vormt.

In de professionele wijnwereld daarentegen zal men er voor zorgen dat het gevormde bezinksel verwijderd wordt, gevolgd door het afsluiten van de fles met haar definitieve stop. Deze techniek kan alleen toegepast worden door de ervaren en meer gevorderde amateur-wijnmaker en noemt "degorgeren".

Voor parelwijn komt wijn van volgende vruchten in aanmerking : druif, appel, rabarber, witte trosbes gemengd met peren, mengsels van appels en peren en eventueel nog andere
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter