woensdag 14 januari 2009

ZELF WIJNMAKEN ! Sapextractie.


SAPEXTRACTIE is de laatste methode van sapwinning die we hier bespreken. Met de sapketel uit grootmoeders tijd, maar dan aangepast met een speciaal hulpstuk en in een moderne uitvoering, meestal in roestvrij staal, kunnen we steriel vruchtensap maken. Door de ontwikkelde stoom in de sapketel barsten de celwanden van de vruchten open. Dit sap kan rechtstreeks, nog warm, afgevuld worden in propere flessen welke men direct afsluit met een rubberen weckkapje. Dit sap kan gekoeld tot enkele weken bewaren voor rechtstreekse consumptie. Voor het zelf wijnmaken kunnen we bij de sapextractie het sap rechtstreeks in een gereinigde en ontsmette dame jeanne laten lopen, waarna dit sap na afkoelen en correctie, toevoeging van gistvoedsel en een giststarter, direct kan vergist worden tot wijn.
Als nadeel bij het vergisten tot wijn, vermeld men de ontwikkeling van een grotere hoeveelheid pectine in de most. Dit kan later problemen geven bij het klaren van de wijn. Preventief voegt men best wat pecto-enzyme toe. Voor de liefhebber van biologische wijnen biedt de sapextractie een gedeeltelijke oplossing.
Hieronder volgt een lijst met het saprendement van enkele vruchtensoorten :
Per 100 kg vruchten wordt het sap in liter uitgedrukt :
aardbeien 70-80
appelen 50-75
bosbessen 70-80
braambessen 75-85
druiven 65-80
frambozen 65-80
kersen 65-70
kruisbessen 70-80
peren 60-75
pruimen 60-70
trosbessen (rood en wit) 75-80
cassisbessen 65-70
Het saprendement van vruchten is afhankelijk van vruchtensoort, variƫteit, rijpheidsgraad, manier van sapwinning en nog een aantal andere factoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter