donderdag 8 januari 2009

ZELF WIJNMAKEN ! CIDER !


CIDER !

Cider is één van de oudste alcoholische dranken die de mens ooit gedronken heeft.

Appelsap bewaart van nature niet en gaat spontaan in gisting. Gegist appelsap gaat ook gemakkelijk verder fermenteren tot azijn. In vroegere tijden werd het gistende appelsap voor het einde van de gisting gebotteld, zodat een weinig koolzuurgas opgesloten bleef in de fles. De gevormde alcohol en koolzuurgas zorgen voor de bewaring van de cider. Cider wordt enkel gemaakt van appels en peren.

Bij het zelf wijn maken gaan we niet betrouwen op de natuurlijke gisting, maar gaan we het verkregen appelsap ontsmetten met een kleine hoeveelheid sulfiet, waarna we de dag nadien, wanneer alle sulfiet opgewerkt is, een giststarter en gistvoedsel gaan toevoegen. Hierdoor ontstaat een gecontroleerde gisting, waardoor de kans op mislukken quasi wordt uitgesloten.

Na volledige vergisting passen we de techniek van de herfermentatie op fles toe, zoals toegepast bij parelwijn.

Het voornaamste verschil tussen cider en parelwijn is het alcoholgehalte. Cider heeft een alcoholgehalte van minder dan 6 %, terwijl de meeste parelwijnen daarboven zitten. Ten gevolge van dit lage alcoholpercentage is zelfgemaakte cider beperkt houdbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter