donderdag 15 januari 2009

ZELF WIJNMAKEN ! Wijn uit blik !

Vele amateur-wijnmakers zijn het zelf wijnmaken begonnen door een blik of fles druivenconcentraat te mengen met water en het uit te laten gisten. Dit is inderdaad een gemakkelijke en eenvoudige manier om te beginnen, want het vereist een minimum aan apparatuur en kennis. De kwaliteit van de kits aangeboden op de markt is inderdaad de laatste 10 jaar sterk vooruitgegaan. U kunt nu heerlijke wijnen maken van allerlei types zoals, bourgogne, bordeaux, sauternes, porto, sherry, enzovoort, al mag de naam er dikwijls niet op staan volgens de voorschriften van de EU. Deze wijnen komen heel dicht bij de smaak van echte wijn van druiven, maar zijn toch nog steeds goedkoper dan commerciele wijn. Zelf wijnmaken uit blik is veel minder werk. Je hoeft de vruchten niet te wassen, niet te kneuzen en niet te persen. Je hoeft ook geen stoomextractie toe te passen. Het is natuurlijk wel iets duurder, maar de kans op infectie is ook veel kleiner. Je moet wel bedenken, dat je met de kwaliteit van zelfgemaakte wijn, gemakkelijk de kwaliteit van commerciele wijn kan overtreffen. Wanneer je van mening bent, dat de smaak van de wijn uit een bepaald blik wat tegenvalt, een beetje saai of levensloos is, dan kan het soms helpen er wat vers sap van een bijpassende vrucht mee te mengen.
Het omgekeerde wordt ook gedaan, en dikwijls met succes, het toevoegen van druivenconcentraat aan bepaalde vruchtenwijnen ten einde de kwaliteit te verbeteren. In oudere recepten vindt men om deze reden vaak rozijnen als toevoegsel, 500 g rozijnen komt overeen met 300 g druivenconcentraat. De wijn zal er sterk door verbeteren en duur is het zeker niet. Ik raad je aan om steeds een fles of blik van 1000 g rood en wit druivenconcentraat op voorraad te hebben, het komt overeen met 800 g suiker en het zal steeds je wijn drastisch verbeteren.
Kits zijn nuttig om snel en eenvoudig een goede hoeveelheid redelijk goede wijn te verkrijgen voor dagelijks gebruik. Ondertussen krijgen je gemaakte vruchtenwijnen de kans om te rijpen en zich goed te ontwikkelen. Als je zes weken op voorhand voor je een feestje organiseert een paar blikken wijnconcentraat aan het gisten brengt, zullen je gasten voldoende te drinken hebben.
Probeer alvast dit aanbod en je bent op weg om een passionele amateur-wijnmaker te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WINEMAKING EQUIPMENT

WINEMAKING EQUIPMENT
Ask Peter