
vrijdag 1 mei 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK ! VERVOLG CITROENWIJN !

woensdag 15 april 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !

woensdag 8 april 2009
ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !

ZELF WIJNMAKEN ! IN DE PRAKTIJK !
Voor dit citroenwijntje (het recept vind je in één van mijn vorige stukjes, zoek maar ergens naar beneden toe) worden de basisgrondstoffen om te vergisten, nl. de suiker en rozijnen extra gearomatiseerd met de dunne citroenschillen. Tijdens de eerste overheveling volgende week zal ik nog 250 g suiker extra toevoegen, waardoor dit een lekker dessertwijntje wordt.
Een echte vrouwenwijn, lichtjes gezoet, lichtjes zuur en met een lekker limocello-aroma.
Het voorbije weekend (zaterdag) maakte ik een giststarter aan als volgt. In een lege plastic waterfles deed ik ongeveer een halve liter appelsap uit brik. Hieraan voegde ik twee soeplepels suiker, een kleine halve theelepel gistvoedingszout, een pakje gedroogde wijngist en een scheutje water om de trechter te spoelen. Na het stopsel op de fles gedaan te hebben, goed schudden om alles door elkaar te mengen. Daarna het stopsel terug verwijderen en een prop watte of opgerold keukenpapier op de fles doen, zodat de te ontstane gassen gemakkelijk weg kunnen, maar er toch een afscherming is tegen ongewenste kiemen of stof. Zondagavond begon ik dan met het grote werk, alhoewel je groot hier nu niet zo letterlijk hoeft te nemen. De ongehandelde citroenen werden na 20 minuten spoelen in een lichte sulfiet oplossing (1 mespuntje sulfiet met 1 mespuntje citroenzuur in 2 à 3 liter water) met een dunschiller ontdaan van hun gele schil. Deze werd toegevoegd aan de gistemmer. De rozijnen vermaalde ik in 2 keer in mijn blender, telkens overgoten met gekookt warm water. De suiker werd vooraf in de ontsmette emmer opgelost in 1 tot anderhalve liter kokend water. De emmer netjes afdekken met een propere handdoek.
Na afkoeling (de volgende morgen dus) een theelepel gistvoedingszout, het sap van de geschilde citroenen en de giststarter toevoegen.
Het brouwsel staat nu lekker te broebelen. Het enige wat je niet mag vergeten, is twee tot drie maal per dag alles door elkaar te mengen, om de te vermijden dat de gevormde hoed het brouwsel afsluit en secundaire, ongewilde vergistingen (of zelfs beschimmeling) zou te weeg brengen. Ik doe dit practisch door een inox schuimspaan in het mengsel te laten zitten, waar mee ik dan dagelijks roer. Alles steeds terug goed afdekken met de handdoek. Steeds werken met propere kleren en vers gewassen handen.Tot over enkele dagen !
woensdag 11 maart 2009
ZELF WIJNMAKEN TEN TOP !
Terwijl de aandelenmarkten en de de vastgoedprijzen overal ter wereld zijn ingestort is het globale verbruik van prestigieuze wijnen steeds verder gegroeid, vooral door toedoen van de nouveau riche in China en Rusland. En hoewel de prijs voor de betere categorieën wijn sinds 2001 is verdrievoudigd, lijken ook rijke mensen nu stilaan wat gas terug te nemen, vooral waar het de aankoop van luxeproducten betreft.
Maar net nu komt Société Générale's private banking-poot met een team dat mensen adviseert bij het lokaliseren van Franse wijngaarden waar druiven voor topwijnen worden geteelt. ‘Je moet niet rekenen op snelle winst,' zegt Patrick Follea, die aan het hoofd van de divisie staat. ‘Een wijngaard heeft een rendement van om en bij de 3%, het is dus eerder een plaats om je geld weg te zetten en het stilaan te laten groeien.'
Wie al zijn wijn niet verkocht krijgt, kan nog steeds van het landschap genieten terwijl ie zijn winst opdrinkt.
[Gebaseerd op: Monocle]
maandag 9 maart 2009
PROFESSIONEEL ZELF WIJN MAKEN EN EEN PRIJS WINNEN !
Bruisende Schorpion is beste Belgische wijn
maandag 09 maart 2009
VLIERMAAL - De Professionele Vlaamse Sommeliers vzw heeft gisteren de Schorpion Zwart Brut Bruisend uit Vliermaal verkozen tot de beste Belgische wijn van 2009. De wijn van Wilfried Schorpion kreeg twee punten meer dan de nummers twee en drie, de Meerdael Chardonnay en de Uylenberger Regent 2007 die 88 punten kregen. Het was de vierde keer dat de Professionele Vlaamse Sommeliers de verkiezing van beste Belgische wijn organiseerde. En al voor de tweede keer viel een Limburgse wijn in de prijzen.
Voor Hasselaar Wilfried Schorpion, die een wijngaard van twee hectare (bijna 7.000 stokken) op een zuiderhelling in Vliermaal (Kortessem) heeft, kwam de prijs enigszins onverwacht. 'Het is de eerste keer dat ik met mijn wijnen een prijs win', zegt Wilfried Schorpion. 'We maken alleen mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle. Dat wil zeggen dat de tweede gisting zich, net als bij champagne, in de fles plaatsvindt.' Wilfried Schorpion bewerkt in Vliermaal druiven die hij twee derde gebruikt voor de chardonnay en de rest voor pinot blanc en pinot noir. Jaarlijks produceert hij twaalfduizend flessen. Schorpion maakte eerder al fruitwijn van appelen, kersen, berkensap, enzovoort. 'Toen mijn broer Robrecht in Vliermaal een stuk bouwgrond kocht, mocht ik op een braakliggend stuk enkele druivenrijen planten. De wijn daarvan viel zodanig in de smaak, dat we de jaren erna telkens kleine stukjes hebben bijgeplant', zegt Schorpion.
zondag 22 februari 2009
ZELF WIJNMAKEN !

Click Here!

9 Liter rode wijn ( hoeft geen dure te zijn )
1 Liter alcohol 96°
Suiker naar eigen smaak
Walnoten 2 kg !
Benodigdheden:
Recipiënt ± 12 liter (bvb. afsluitbare emmer, opgelet voedingskwaliteit)
Neteldoek en theedoek, 2 filteringen na elkaar
Bereiding :
Met een gedeelte van de wijn (± 1 liter) een siroop maken (wijn opwarmen en daarin suiker (± 1 kilo) oplossen).De overige wijn en de alcohol in een afsluitbaar recipiënt doen. De siroop bij in het recipiënt doen en proeven tot je de juiste zoetheid (eigen smaak)hebt verkregen. Indien niet zoet genoeg nog wat siroop bijmaken en toevoegen.
Als dit in orde is de walnoten (zonder schelp) bijvoegen.
WINEMAKING EQUIPMENT

Ask Peter